Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

IS har förlorat Raqqa – ”kalifatets huvudstad”

Publicerad 2017-10-17

Terrorsekten IS har kastats ut ur al-Raqqa, som kallats ”kalifatets huvudstad”.

Kurdiska YPG ställde upp sin flagga mitt på stadion vid lunchtid i dag, sedan striderna tagit slut, enligt Reuters.

Enligt oppositionella Syriska människorättsobservatoriet har över 3 250 människor dödats under offensiven.

Uppgifterna kom först från det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) och de USA-stödda styrkorna som bekämpar IS i al-Raqqa bekräftar nu att man helt återtagit staden, rapporterar AFP.

Styrkorna har hissat sin flagga på al-Raqqas stadion, som var jihadisternas sista ställning i staden. Det ska nu pågå firande på gatorna i Raqqa, även om faran inte är helt över.

– Vi vet att det fortfarande finns improviserade sprängladdningar och försåtsmineringar i och kring områden som IS har kontrollerat, så SDF kommer att fortsätta att noga genomsöka dessa platser, säger den amerikanske löjtnanten Ryan Dillon, talesman för koalitionen, till Reuters.

Vid 14-tiden svensk tid bekräftade även den syriska arméns brigadgeneral Talal Sillo för nyhetsbyrån AP att striderna i Raqqa var över.

Humanitär kris

Enligt SOHR har över 3 250 personer dödats under den fyra månader långa offensiven, över en tredjedel av dem ska ha varit civila. Hundratals människor saknas fortfarande, och kan ha begravts levande vid bombningar eller skottlossning, enligt oppositionsgruppen.

Rädda barnen uppger att man nu väntar sig en svår humanitär situation, i regionen som redan gjort sig känd för det som Röda korset kallat ”helvetesläger” för flyktingar.

– Den militära offensiven i Raqqa må vara slut, men den humanitära krisen är större än någonsin, säger Syrienchefen Sonia Khush i ett uttalande, enligt AFP.

Det självutropade kalifatets syriska kronjuvel har stått under extremisternas hårdföra kontroll sedan 2014.

”Förbjudit allt”

– IS har ändrat allt. Förbjudit allt. De flesta civila lever inte längre ett normalt liv, många har inga jobb och ingenting att göra om dagarna, sa Abdalaziz Alhamza, talesperson för aktivistgruppen al-Raqqa slaktas i tysthet (RBSS) som vill sprida motbilder till IS propaganda, till TT sent i augusti.

För det mesta har gatorna gapat tomma, människor har hållit sig hemma, utom synhåll för sedlighetspolisens kritiska ögon som sökt efter brott mot dess extremt stränga tolkning av islam.

Omfattande propagandakampanjer lockade tidigare många utländska IS-anhängare till al-Raqqa. Samtidigt stängdes internetkaféer ner och civilbefolkningen förbjöds från att kommunicera med utländska journalister.

Aktivister, som de i RBSS, har riskerat livet för att sprida vittnesmål om verkligheten under IS kontroll. Uppgifterna är svåra att verifiera, men flyktingar och avhoppare har stärkt bilden av extremisternas skräckvälde.

– Raqqaborna har väldigt lite information om vad som händer utanför staden. Väldigt få har internetuppkoppling, vilket förstås är olagligt enligt IS och rykten sprider sig lätt, sa Alhamza.

”Blir inget kalifat”

Sveriges utrikesminister Margot Wallström välkomnar beskedet.

– Det klart att det här är en glädjande utveckling. Det kommer inte att bli något kalifat, säger hon till TT.

– Men det är inte så att kampen mot terrorism är över i och med detta. Det är nu mycket viktigt att vi förbereder för att långsiktigt stabilisera situationen i både Irak och Syrien.

”Deras sista strid”

SDF inledde sin offensiv mot Raqqa i juni år, uppbackade av amerikanskt stridsflyg.

Igår uppgav SDF att blott 250 IS-terrorister fanns kvar i staden. De hade då samlat sig på en liten yta i centrala Raqqa, bland annat i al Aswad-stadion, i ett sjukhus och vid al-Naim-rondellen som blev ökänd när IS placerade avhuggna huvuden från det man kallade fiender på platsen.

– Daesh har samlats där eftersom det här är sista fasen. De kommer att stå emot, ge upp eller dö. Det här är deras sista strid mot döden, sa en markbefälhavare som kallar sig Ardal Raqqa, till Reuters förra veckan.

En del av terrorgruppens anhängare tilläts under helgen lämna staden, framförallt stridande från Syrien, enligt vissa uppgifter med civila som mänskliga sköldar.

Förlusten av Raqqa är ännu ett hårt slag mot terrorsekten, som den senaste tiden tappat enorma landytor och flera viktiga städer i både Irak och Syrien, inklusive den irakiska miljonstaden Mosul. Nu har man endast kvar fläckar av territorium i båda länderna.

Ett annat tecken på att IS förlorat sitt inflytande är att Iraks armé och kurderna i norra Irak, som var allierade med varandra mot IS, nu har vänt vapnen mot varandra i Kirkuk.

I Syrien har Bashar al-Assads regim istället trappat upp attackerna mot andra oppositionsgrupper i Idlib-regionen. Där pågår hårda strider och massiva bombattacker.

SÅ MYCKET MARK HAR IS FÖRLORAT:

IS-kontrollerade områden 2016:

OKTOBER 2017:

Följ ämnen i artikeln