Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Här är Sverige avskräckande exempel

Ute i världen ses Sverige ofta som en förebild.
Men i norska valrörelsen har vårt land tilldelats rollen som avskräckande exempel.

Det som kallas ”det svenska tillståndet” kan ge högerregeringen segern i valet.

Inför valet på måndag talar mycket för dött lopp mellan blocken eller att Höyres Erna Solberg får fortsätta som statsminister.

Två frågor dominerar den norska valrörelsen, ekonomin och flyktingfrågan.

Detta trots att Norge förra året inte tog emot fler än drygt 3 000 flyktingar. Men baksmällan efter att 2015 ha tagit emot dryga 30 000 hänger kvar. Precis som många andra europeiska länder står Norge inför den svåra uppgiften att integrera alla flyktingarna i det norska samhället.

I det sammanhanget används Sverige som ett avskräckande exempel.

Det är bara några veckor sedan Norges migrationsminister Sylvi Listhaug från Fremskrittspartiet var på besök i Rinkeby för att sätta sig in i varför Sverige lyckats så dåligt med integrationen.

Strama åt

Fast hon hade redan svaret färdigt. Sverige har tagit emot för många flyktingar. Nu håller hon fram det som ett varnande exempel på hemmaplan för att spela på de främlingsfientliga stämningarna i Norge och strama åt flyktingmottagandet ännu mer.

Besöket i Sverige var medvetet tajmat för att få genomslag i valrörelsen.

Det verkar ha varit en framgångsrik taktik om man får tro de senaste opinionsmätningarna.

När ett högerpopulistiskt parti kommer till makten brukar de ganska snabbt tappa i popularitet. Deras idéer brukar sällan visa sig vara särskilt bärkraftiga. Så fort de tvingas ta ansvar brukar de i likhet med andra extremistpartier förlora. Det är vad som tidigare drabbat bland annat FPÖ i Österrike.

Mot strömmen

Fremskrittspartiet verkar gå mot strömmen. I några opinionsmätningar går partiet till och med fram jämfört med valresultatet 2013. Partiet har inte som Sverigedemokraterna rasistiska rötter utan sitt ursprung i en skatterevolt. Med nästan en femtedel av väljarna är man tredje största parti och stödparti i regeringen åt Hoyre.

Länge såg koalitionen ut att tappa makten till Arbeiderpartiet, de norska socialdemokraterna. Men på sistone har opinionen åter svängt. Jonas Gahr Störe, ledare för Arbeiderpartiet, har ifrågasatts efter några privatekonomiska skandaler, bland annat uppges han använt svart arbetskraft. Att vara mångmiljonär och ledare för ett arbetarparti är inte helt enkelt.

Inför valet på måndag talar mycket för dött lopp mellan blocken eller att Höyres Erna Solberg får fortsätta som statsminister.

”Det svenska tillståndet”

Inte minst på grund av rädslan för "det svenska tillståndet". Författaren Anne Holt skriver att uttrycket används som ett skällsord i Norge synonymt med invandring bortom all kontroll.

Fremskrittspartiet hoppas kunna locka även arbetarväljare som normalt röstar på Arbeiderpartiet men som vill ha en tuffare flyktingpolitik.

Högerregeringen har haft bra tajming också. Sedan oljepriset minskade kraftigt 2014 har Norges oljesektor drabbats hårt. Över 50 000 jobb har försvunnit. Den norska ekonomin har varit i gungning. Lagom till valet pekar många av kurvorna uppåt igen.

Den största förändringen i det politiska landskapet är annars det norska miljöpartiets starka tillväxt. MDG ser för första gången ut att passera fyraprocentsspärren och komma in Stortinget. Detta på ett oljefientligt budskap på tvärs med övriga partier. MDG vill stoppa letande efter nya olje- och gasfält i ett land som blivit ett av världens rikaste tack vare sina naturtillgångar.

Utesluter

Miljöpartiet De Gröna menar att det är enda chansen att motverka klimatförändringarna.

Det extrema budskapet gör att Arbeiderpartiet utesluter att regera ihop med MDG. Partiet kan ändå få en vågmästarroll ifall inget av de två blocken kan bilda en majoritetsregering.

Om inte "det svenska tillståndet" hjälper högern över mållinjen.