Norska orkanen: Farligt att vara utomhus

TT-NTB

Publicerad 2024-02-01

Polisen varnar för att det är farligt att befinna sig utomhus i centrala Bodø.

Norska ovädret Ingunn nådde orkanstyrka med vindbyar på upp till 51,5 meter per sekund under natten till torsdagen.

Nu beger sig Ingunn norrut mot norska Finnmark, där en gul varning utfärdats.

Extremvädret ledde till en orkan i Trøndelag under natten till torsdagen, där flera hus blev av med takpaneler och tåg- och färjetrafiken stoppades.

I kuststaden Rørvik fick 15 personer evakueras sedan taket på deras radhus blåst av.

”Virvlade i luften”

– Vi var oroliga för de boende då plank och annat material från taket låg och virvlade i luften, säger Bjørnar Gaasvik vid polisen i Trøndelag till nyhetsbyrån NTB.

– Vi har haft mycket att göra. Mellan 40 och 50 meddelanden har kommit till oss under natten. Det är nog de mest extrema fallen vi får besked om, en hel del fler kommer nog att ticka in till försäkringsbolag och annat när folk vaknar och får se sig omkring i dagsljus, säger han.

I Lærdal i Vestland fylke sveptes en buss med 14 passagerare med av vinden, rapporterar Vest politidistrikt på X. Inga personer skadades.

Fortsätter norrut

På torsdagsmorgonen var över 12 000 kunder utan ström i Trøndelag, Troms och Nordland, skriver NRK.

I Nordland och Troms har polisen skickat ut nödlarm till invånarnas mobiltelefoner och uppmanat dem att stanna inomhus.

Ett område i centrala Bodø har stängts av sedan ett stort fönster blåste sönder på ett hotell. Polisen varnar för att det är farligt att befinna sig utomhus i området.

Området runt Harstad sjukhus i Nordnorge har stängts av och en röd varning har utfärdats sedan takpaneler lossnat från sjukhuset. Anställda har uppmanats att stanna kvar på sjukhuset fram tills situationen är löst.

Finnmark, i nordligaste Norge, kommer att drabbas av stormen under torsdagseftermiddagen. En gul varning har utfärdas och befolkningen uppmanas att stanna inomhus.

ANNONS