Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Israel tros skapa ödelagd skyddszon vid Gaza

TT-AP

Publicerad 2024-02-02

Israel ser ut att skapa ett ödelagt ingenmansland utefter Gazagränsen.

Satellitbilder visar hur rivningar och förstörelse skapat en buffertzon som är en kilometer bred.

Israel svarar att diskussioner förs om en tillfällig säkerhetszon.

Uppgifterna kommer från den amerikanska nyhetsbyrån AP som har låtit experter granska de satellitbilder över den sex mil långa gränsen mellan Israel och Gazaremsan, inklusive sjögränsen i Medelhavet. Därmed skulle Israels militär karva ur en del av Gazas territorium trots internationella varningar, bland annat från USA.

Israels militär (IDF) ville inte svara på uppgifterna från AP, men sade i en skriftlig kommentar att man ”genomför olika nödvändiga åtgärder för att säkerställa en försvarsplan som förstärker säkerheten i södra Israel”.

Tillfällig lösning

En regeringskälla säger till nyhetsbyrån att en tillfällig säkerhetszon byggs. Omfattningen på säkerhetsområdet vittnar dock om en möjlig permanent lösning, rapporterar AP.

Terrorstämplade Hamas attackerade Israel den 7 oktober genom att ta sig förbi dåvarande gränsavspärrningar.

Under det påföljande och pågående kriget mellan Israel och Hamas har omkring hälften av byggnaderna i Gazaremsan förstörts, enligt analyser från Corey Scher på City University i New York och Jamon Van Den Hoek på Oregon State University samt brittiska BBC.

USA varnar

Satellitbilder visar hur ett stort antal byggnader vid gränsen har förstörts eller väntar demolering, enligt Adi Ben-Nun som leder den geografiska fakulteten på Hebreiska universitetet i Jerusalem. Enligt Ben-Nun har 1 100 byggnader förstörts och ytterligare 2 800 som eventuellt kan rivas.

Enligt beräkningar skulle omkring 60 kvadratkilometer tas av Gazaenklaven som är omkring 360 kvadratkilometer stor.

– Vi stödjer inte någon form av minskning av Gazas territorium, sade USA:s utrikesminister Antony Blinken för en vecka sedan.