Putin hyllar relationer i Mellanöstern

TT-AFP

Publicerad 2023-12-06

Rysslands president Vladimir Putin hyllade landets relation till Förenade arabemiraten och Saudiarabien under onsdagen.

Presidenten besökte båda länderna under samma dag, i en sällsynt resa utomlands.

– Inget kan hindra utvecklingen av våra vänskapliga relationer, sade Putin till kronprins Mohammad bin Salman under besöket i Saudiarabien.

Under mötet med den emiratiske ledaren Mohammad bin Zayid al-Nahyan hyllade Putin även relationen mellan Förenade arabemiraten och Ryssland.

Huvudpunkten under den korta visiten i Förenade Arabemiraten var palatset Qasr al-Watan i Abu Dhabi. På vägen dit kunde den ryske presidenten njuta av en flyguppvisning i de ryska färgerna rött, vitt och blått, samt paraderande soldater med hästar och kameler.

Samtidigt som klimatmöte

Klimattoppmötet COP28 hålls i Dubai i Förenade arabemiraten, och där diskuteras hur mänskligheten ska kunna dra ner på den farliga oljekonsumtionen. Men inför Putins besök i Mellanöstern sades att han ville prata om oljehandel.

Dubai är ett tiotal mil nordösterut från Abu Dhabi.

– Det är väldigt upprörande att se hur världen behandlar krigsbrottslingar, för det är ju det han är, säger Marharyta Bohdanova, som jobbar i Ukrainas paviljong på COP28, till nyhetsbyrån AP.

– Att se honom bli behandlad som en kär gäst är sådant hyckleri.

Ingen risk

På torsdag tar Putin hemma i Ryssland emot Irans president Ebrahim Raisi.

Putin har varit mycket försiktig med utlandsresor sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina i februari förra året, särskilt efter det att domstolen ICC i Haag i våras efterlyste honom för krigsbrott. Men varken Förenade arabemiraten eller Saudiarabien deltar i ICC, så där tros han inte löpa någon risk att bli gripen.