Israels varning: Lämna Gaza inom 24 timmar

Släpper flygblad med text om evakuering

Publicerad 2023-10-14

Israel varnar 1,1 miljoner människor att lämna norra Gaza.

Men de civila har ingenstans att fly.

Samtidigt har Israel gått in med stridsfordon och beväpnade styrkor.

– Vi behöver omedelbart humanitär tillgång till Gaza, säger FN-chefen Antonio Guterres.

Följ ämnen
Gaza
Israel

På fredagen släppte den israeliska militären flygblad över norra Gaza med arabisk text om att evakuera.

Detta efter kravet i morse om att 1,1 miljoner människor ska evakuera till den södra delen av Gaza inom 24 timmar.

Ett ”fasansfullt” krav, enligt FN:s hjälporgan för palestinier, UNRWA.

– Detta kommer endast att leda till aldrig tidigare skådade nivåer av misär, och driva människorna i Gaza ännu närmre avgrunden, säger Philippe Lazzarini, generalkommissionär för UNRWA, i ett uttalande.

Israeliska trupper på väg mot Gaza under fredagen.

Israel har också gått in vid gränsen med stridsfordon och beväpnade styrkor. Varningen till civila kan innebära att de förbereder en full markoffensiv.

Kan förbereda full markoffensiv – boende flyr

Sent på fredagen gick landets premiärminister Benjamin Netanyahu ut i ett tv-sänt tal med två korta budskap: ”Hamas ska förintas”, och:

– Detta är bara början. Vi kommer att gå stärkta ur detta krig.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Samtidigt som invånarna varnas att lämna de norra delarna av Gaza finns det ingen väg att fly ut ur landet. För några dagar sedan stoppades Israel även alla leveranser av bränsle, vatten, mat och mediciner till området, och vägarna ur landet är blockerade.

Den aldrig tidigare skådade israeliska evakueringsordern satte igång en masshysteri bland många av de boende. Bilder från området visar också hur människor packat sina bilar fulla med förnödenheter och gett sig av på flykt söderut i Gaza.

Andra visar hur mammor går hand i hand med sina barn, eller med de yngsta i famnen.

– Du kan dö var som helst här. Men om de säger åt oss att lämna betyder det att de kommer göra fasansfulla saker mot människor här, säger en Gaza-bo till tidningen.

Palestinsk sjukvårdspersonal hjälper en skadad man i Gaza under fredagen.

Sjukhusen i de norra delarna av Gaza har ställts inför valet att lämna patienter att dö – eller stanna. Flera av de allra sjukaste patienterna går inte att flytta, skriver Washington Post.

FN varnar: Evakueringsordern måste hävas

FN har gått ut med ett officiellt uttalande och varnat om den eskalerande situationen. Samtidigt vädjar de till Israel att avbryta planerna på en markoffensiv, och stoppa tvångsevakueringen av civila.

”FN vädjar starkt om att varje sådan order, om den bekräftas, ska upphävas. Detta för att det som redan är en tragedi inte ska förvandlas till en katastrofal situation”, skriver de.

FN-chefen Antonio Guterres.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres slog larm på fredagskvällen om att situationen i Gaza är på en ”ny och farlig lägstanivå”.

– Vi behöver omedelbart humanitär tillgång till Gaza, så att vi kan få in bränsle, mat och vatten till alla som behöver det. Även i krig finns det regler, säger han.

Sjukvården nära kollaps – snart slut på förnödenheter

Han påtalade också det höga antalet döda, på båda sidorna av kriget. En tredjedel av de döda i Gaza är barn, skriver Washington Post.

– De fruktansvärda terrorattackerna från Hamas mot Israel som dödade mer än 1 200 människor och skadade ytterligare tusentals i lördags, följdes av intensiva bombattacker mot Gaza, som redan har dödat 1 800 människor och skadat ytterligare tusentals, säger Antonio Guterres.

– Efter dagar av luftangrepp har de israeliska försvarsstyrkorna beordrat palestinierna i Gaza City och dess omgivningar att fly till de södra delarna av territoriet, fortsätter han.

Raketer sköts upp från Gazaremsan på fredagen.

Han varnade också för att det innebär stora faror att flytta mer än 1 miljon människor över ett tätbefolkat krigsområde, till en plats utan mat, vatten, eller boende, när hela området är under belägring. Något som i vissa fall kan vara helt omöjligt, enligt Antonio Guterres.

– Sjukvården är på randen till kollaps. Bårhus svämmar över; elva vårdanställda har dödats under tjänstgöring och det har skett 34 attacker mot hälsoinrättningar i Gaza under de senaste dagarna, säger han.

”Har inget med Hamas att göra”

Även USA:s president Joe Biden har kommenterat situationen.

– Vi kan inte glömma det faktum att den övervägande majoriteten av palestinierna inte har något med Hamas att göra. De lider också som ett resultat av detta, säger han.

Biden fick också en fråga om vad en israelisk markoffensiv skulle innebära för Gaza, skriver CNN.

Han svarade med ett ord:

– Död.

Kriget mellan Hamas och Israel startartade för en vecka sedan, då Hamas attackerade Israel. Ett stort antal civila i både Gaza och Israel har dött i attacker sedan dess.