Förändringarna Ulf Kristerssons lag gör direkt

Publicerad 2022-09-12

Ulf Kristersson (M) ser ut att bli Sveriges nästa statsminister.

Här är förändringarna som väntar direkt vid ett maktskifte, enligt experter.

– Det är saker de är väldigt överens om, säger statsvetaren Peter Esaiasson.

Ulf Kristerssons högerkoalition leder under måndagen med ett mandat mot Magdalena Anderssons vänsterblock när 95 procent av rösterna räknats.

Om M-ledaren tar över posten som nästa statsminister väntar en rad förändringar, enligt statsvetarna Sofie Blombäck och Peter Esaiasson.

– Man kommer att göra ändringar i energipolitiken där man bland annat lovat att väldigt snabbt sänka elräkningarna. Det är inte heller något de andra partierna kommer att bråka så mycket om, säger Sofie Blombäck, statsvetare på Mittuniversitetet.

PLUS: Så blir Sverige med en högerregering

Ulf Kristersson på scenen under Moderaternas valvaka.

Peter Esaiasson vid Göteborgs Universitet lyfter även fram utbyggnaden av kärnkraften och åtgärder mot brottsligheten som prioriterade områden.

Moderaterna har sagt ett antal gånger att de kommer att börja med kärnkraften. Det är också en fråga de är överens om med de övriga partierna, säger han och fortsätter:

– Ny lagstiftning mot gängbrottslighet är en annan grej som de garanterat kommer att sätta i gång med direkt, säger han.

”En hel del oenigheter”

Övriga frågor kan bli svårare att komma överens om, enligt statsvetarna.

– I den ekonomiska politiken finns det en hel del oenigheter. Får Moderaterna välja blir det skattesänkningar. Det har de tryckt ganska hårt på i valrörelsen, men det är inget de kommer att få igenom på egen hand, säger Sofie Blombäck.

Även integrationsfrågan kommer att bli ett hett diskussionsämne inom högerkoalitionen, menar Blombäck.

– Det är SD:s absoluta hjärtefråga, de kommer att vilja ha åtstramningar, men grejen är att Sverige redan stramat åt väldigt mycket när det gäller till exempel asylinvandring.

– Det ser därför ut att handla om integration i stället för migration, men även här har man lite olika syn på saker. Det har tidigare pratats om både språktest och ADHD-screening av barn.

Även krav från KD och L

Mycket hänger dock fortfarande på hur en eventuell regering kommer att se ut.

– Om Kristersson blir statsminister kommer det antingen att bli med SD i regering eller genom att han köper SD:s stöd ganska dyrt. De kommer att vilja ha mycket politik i utbyte, särskilt när de ser ut att bli det större partiet, säger Sofia Blombäck och tillägger:

– Sedan kommer Liberalerna vilja ha något kring skolan och KD något kring sjukvården. Exakt vad det blir är svårt att säga, men de kommer att försöka.

ANNONS