Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Modi firad under spänd fransk nationaldag

Publicerad 2023-07-14

Indiens premiärminister Narendra Modi var hedersgäst när Frankrike firade sin nationaldag. Årets festligheter ägde rum under ett stort säkerhetspådrag efter upploppen för ett par veckor sedan.

Runt 45 000 poliser har satts in för att upprätthålla ordningen runt om i landet under kvällen och försäljning av fyrverkeripjäser till privatpersoner har förbjudits.

Firandet i Paris inleddes som vanligt med en pampig militärparad, med stridsvagnar som rullade och soldater som tågade längs paradgatan Champs Élysées. Flera hundra indiska soldater deltog i paraden och tre av de 36 fransktillverkade Rafale-plan som New Delhi köpt svepte fram över takåsarna i den franska huvudstaden.

”Vi fick en fantastisk bild av vårt samarbete till havs, på land och i skyn” sade Modi till Macron i ett gemensamt uttalande efter deras samtal i presidentpalatset.

Inför paraden delade president Emmanuel Macron ut Hederslegionens stora kors till den indiske premiärministern.

Medan flera städer har ställt in sina traditionella fyrverkerier valde Paris att låta det lysa upp kvällshimlen. Macron och Modi avslutar kvällen med en bankett med 200 gäster på Louvren.