Svensk forskare: Vi ska snart börja testa vårt vaccin på djur
Steg två är att testa coronavaccinet på människor
Publicerad 2020-03-03
Forskare runt om i världen jobbar med att ta fram ett vaccin mot det nya coronaviruset.
På Karolinska institutet i Huddinge arbetas det på högvarv.
– Inom nio till tolv månader kan vi göra de första testerna på människor, säger Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet.
Det var i början på januari som det blev känt att ett nytt virus hade börjat sprida sig i Kina. Kort därefter släppte forskare i Kina virusets arvsmassa och arbetet med att ta fram ett vaccin kunde börja. En av forskarna som arbetar med ett vaccin mot coronaviruset är Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet.
– Baserat på den arvsmassan som forskarna i Kina släppte kunde vi ta fram olika vaccinkandidater. Inom ett par veckor kommer vi börja att testa på djur. Inom nio till tolv månader kan vi göra de första testerna på människan, under förutsättningarna att allt fungerar och alla tillstånd finns, säger Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet.
”Fast track approval”
Tanken är att man inom nio till tolv månader ska kunna testa vaccinet på människor. Ett färdigställt vaccin kan dock dröja ett par år innan det är klart. Men det går att skynda på processen.
– Om pandemin fortsätter så kan myndigheterna ge ett “fast track approval”. Då kan man redan efter Fas 2 studier börja använda det på människor, säger Matti Sällberg.
500 personer fick narkolepsi
2009 vaccinerades omkring fem miljoner svenskar mot svininfluensan. Ett vaccin som togs fram väldigt snabbt. Nästan 500 barn och unga drabbades därefter av narkolepsi. Men enligt Matti Sällberg så ska man inte oroa sig vid ett eventuellt nytt vaccin.
– Det man ofta glömmer är att influensa kan orsaka narkolepsi. När vi började vaccinera så gjorde vi det samtidigt som vi hade spridning av influensan så det är svårt att avgöra vad som orsakade de här fallen av narkolepsi. Sen är det viktigt att komma ihåg att allt vi gör inom medicin har biverkningar. Men målet är alltid att nyttan ska överstiga biverkningarna, säger Matti Sällberg.
PODD Därför skapar coronaviruset panik
I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om paniken kring coronaviruset och hur man kan hantera sin rädsla för att smittas av coronaviruset. Gäster är Martin Schori och Kata Nylén.