Höga virushalter i Stockholms avloppsvatten
Professor: Nu ska vi utvidga testerna
Uppdaterad 2020-05-06 | Publicerad 2020-05-05
En första analys av avloppsvattnet i Stockholm visar på höga mängder covid-19-virus.
Forskningsprojektet vid KTH ska nu utvidgas.
– Denna vecka ska vi börja ta vattenprover dagligen för att bättre kunna mäta smittspridningen, säger professor Prosun Bhattacharya.
De första analyserna av Stockholms avloppsvatten från KTH, Kungliga tekniska högskolan, visar på förekomst av covid-19 i samtliga fyra prover som tagits vid två tillfällen i Bromma och Henriksdal under april. Högst koncentrationer återfanns vid Bromma avloppsreningsverk som tar hand om avloppsvattnet från nordvästra Stockholm.
Det betyder att smittspridningen varit störst i detta område. Forskarna vid KTH menar att vattenprover ger bra kompletterande information kring hur smittan fortskrider.
– Det ger oss viktig kunskap, har vi exempelvis uppnått en platå? säger Prosun Bhattacharya, professor på institutionen för Hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (SEED) vid KTH.
Metoden som används för att mäta covid-19 är mycket komplex. I korthet innebär den att forskarna mäter rester av RNA, arvsmassa, hos döda virusceller. Detta gör man genom att ta prover på obehandlat avloppsvatten från avloppsverken. Efter en process med centrifugering kan forskarna samla ihop en högre koncentration av RNA-spår. Dessa extraheras sedan av en maskin som är kodad för det nya coronaviruset.
Virusresterna som identifieras är döda och kan inte sprida smitta. Det finns därför ingen risk för att dricksvattnet ska orsaka smittspridning.
– Det vi vet nu är att metoden fungerar och kan ge oss svar på trender. Hur många människor är smittade? säger David Nilsson, föreståndare för KTH Vattencentrum.
Nu söker forskarna jämförelsematerial för att kunna dra säkrare slutsatser av proverna.
– Det kan till exempel vara prover som tagits utomlands, säger David Nilsson.
PODD Coronakrisen och konkurserna
Coronaviruset slår hårt mot ekonomin – i det här avsnittet pratar vi om de mest drabbade branscherna.