Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Vendela

Trots lockdown – så lite minskar utsläppen

2020 spås bli varmaste året

Publicerad 2020-05-02

Världen står still. Folk har slutat flyga, himlen är blå och bergstoppar som lyst med sin frånvaro syns nu klart.

Trots detta har koldioxidutsläppen bara minskat med några få procent. Dessutom spås 2020 bli det varmaste året hittills.

Följ ämnen

Inte ens pandemin verkar kunna rädda klimatet. Den globala uppvärmningen fortsätter att öka. Forskare tror att 2020 kan bli det varmaste året som hittills uppmäts, skriver The Guardian.

Året inleddes med den varmaste januarimånaden sedan mätningarna startade och februari och mars blev näst varmast hittills, enligt den amerikanska väder- och forskningsmyndigheten NOAA. Det enda året som hade en varmare start än 2020 var 2016, då väderfenomenet El Niño medförde att Stilla havet fick höga temperaturer.

Trots att världen står still så har det inte gett särskilt stor effekt på miljön.

Men 2020 har ingen El Niño som kan påverka temperaturen. Ändå ser det ut som detta år kommer slå rekord. Klimatforskare från bland annat amerikanska Nasa och Storbritanniens meteorologiska institut uppskattar att risken för det är mellan 50–75 procent.

Samtidigt har coronapandemin minskat utsläppen. Den senaste analysen från Carbon Brief visar att minskningen av koldioxidutsläpp kan komma att minska med runt två miljarder ton i år. Det är en minskning med ungefär 5,5 procent mot förra året, mer än någonsin tidigare – men alldeles för lite för att rädda klimatet.

Minskning av resandet räddar inte klimatet

Coronakrisens mest synliga effekt är minskningen av resandet, som enligt forskning, nu visar inte har tillräcklig stor förmåga att stoppa den globala uppvärmningen.

Vart kommer då all koldioxidutsläpp från? Nyhetssidan Grist skriver att vi fortfarande använder ungefär samma mängd el och värme. Det står för över 40 procent av de globala utsläppen. Tillverkning, bygg och andra typer av industrier står för cirka 20 procent av koldioxidutsläppen och mestadels av den produktionen har fortsatt trots pandemin.

Klimatforskaren Glen Peters har på Twitter jämfört mängden koldioxid i atmosfären som vatten i ett badkar och våra utsläpp som kranen. Pandemin har minskat trycket något på den ständigt rinnande kranen som är långt i från avstängd. Kranen fortsätter att fylla badkaret i rekordhögt tempo.