Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Webbtv-dokumentär från krigets Irak

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-10-22

Unik satsning på aftonbladet.se - sex avsnitt baserade på Johanne Hildebrandts Irakblogg

I dag visas ”De som betalar” – det sista avsnittet i webbtv-dokumentären om krigets Irak.

I sex program tar vi oss med webbens alla medel till ett krigshärjat land. Vi möter de amerikanska soldaterna och får en personlig bild från en av världens mest blodiga konflikter.

Dokumentären bygger på den blogg som journalisten och författaren Johanne Hildebrandt skrev under tre veckor i landet.

– Min förhoppning är att bilden av kriget ska nyanseras, säger Johanne Hildebrandt.

”Välkommen till soliga Iskandariyah! Kom och möt sumererna och mesopotanierna, se forntida Babylon and Ur! Allt finns här och väntar på dig.”

Orden är kompanichef kapten Charles Levines när han välkomnade Johanne Hildebrandt till den amerikanska militärbasen Iskandariyah en junidag sommaren 2007.

Själv beskriver hon resan till Irak som ”ett enda stort experiment.”

Tre veckor under samma tak, i samma bilar och matsalar som soldaterna, utskickade för att tjäna sitt land i ett av världens mest hatade krig.

Unikt material

I Irak blev experimentet en blogg. Nu har bloggen tagits vidare i en unik webbtv-dokumentär.

– Det känns jättebra. Det är ett unikt material som nu lever vidare på det här sättet. Bland nyheterna är det så mycket som publiceras för att sedan försvinna ut i intet, säger Johanne Hildebrandt.

Till stillbilder, rörliga klipp och musik ger Johanne sin personliga bild av krigets Irak. Det är barnens berättelse, kvinnornas historia men också vardagen för soldaterna som inget annat vill än åka hem. Vid sidan av videokolumnerna finns också Johannes blogg med som läsning.

Hur såg du på risken att som inbäddad journalist bland amerikanska soldater få en snedvriden bild av verkligheten?

– Det är klart att man blir påverkad. På samma sätt som man blir påverkad om man lever med bosnier i Sarajevo eller bland somalier i Mogadishu. Det enda man som reporter kan göra är att berätta att ”nu skildrar jag den här versionen av verkligheten.” Det finns otroligt många aspekter av verkligheten i Irak som ännu inte är berättade.

Få fler intresserade

Kajsa Lindohf är dokumentärens producent.

– Jag hoppas att det här ska få fler människor intresserade av situationen i Irak. Genom att sätta sig in i konflikten på det här personliga sättet förstår man vilken gigantisk tragedi som många lever i, säger hon.

– Sedan hoppas jag också att dokumentären ska väcka debatt. Det är ju ändå Johannes åsikter som ges plats och det ska bli spännande att se hur det mottas.

Serien avslutas med ett sjunde avsnitt där utrikesminister Carl Bildt intervjuas.

Johanne Hildebrandt i krigets
Irak