Upptrappat våld i södra Ryssland

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-26

Novaja Gazeta: Flera människor har dödats och försvunnit sedan januari

Våldet och övergreppen mot civilpersoner i södra Ryssland trappas upp.

Sedan januari har flera personer dödats eller förts bort under oklara omständigheter.

Tillsammans med organisationen Memorial fortsätter tidningen Novaja Gazeta att granska brott mot de mänskliga rättigheterna i Ryssland.

Följ ämnen
Ryssland
Zelimchan, till vänster, sprängdes till döds den 4 februri i år.

En kvinna förs bort från ett flyktingläger av beväpnade och maskerade män.

En far och hans son beskjuts på öppen gata av okända personer.

En ung man dödas när insatsstyrkan öppnar eld mot lägenheten där han bor.

Före sin död i oktober 2006 inledde Novaja Gazetas reporter Anna Politkovskaja ett samarbete med organisationen Memorial, som bland annat arbetar med att ta fram fakta kring brott mot de mänskliga rättigheterna i Ryssland. Nu fortsätter Novaja Gazeta samarbetet.

Upptrappat våld

Enligt de senaste uppgifterna från Memorial och som tidningen publicerar har våldet mot civilpersoner i Ingusjien, grannrepublik till oroshärden Tjejtjenien, trappats upp den senaste tiden. I vissa fall står okända grupperingar bakom övergreppen. I andra fall handlar det om republikens insatsstyrka. Ibland är anklagelserna tydliga men ofta får de utsatta personerna inte veta vad de ska ha gjort sig skyldiga till.

Här återger aftonbladet.se en del av den information som Memorial och Novaja Gazeta tagit del av.

27 januari, 2007 greps den tjetjenska medborgaren Malika Michajlovna Tjabijev, född 1968, av en okänd väpnad styrka i närheten av det flyktingläger där hon bodde. Enligt ett telegram från nyhetsbyrån Ria Novosti misstänks Malika för att ha deltagit i ett terrordåd 1997 där tre personer dödades. De uppgifterna försökte Memorial få bekräftade från officiella källor, men lyckades inte. Det är också oklart var Malika har förts.

31 januari, 2007 i staden Nazran sköt okända personer med automatvapen mot en bil där Ingusjiens mufti Isa Chamchojev och hans son Ilez färdades. Isa fick lättare skador medan sonen skadades allvarligt.

3 februari, 2007 försökte medarbetare ur insatsstyrkan gripa Timur Abdul-Salmanovitj Chaniver, född 1981, i hans lägenhet i staden Malgobek. Vid 17-tiden omringades bostadshuset och stormningen av Zakris lägenhet inleddes. Fram till 22-tiden på kvällen besköts lägenheten med bland annat automateld och granatgevär. Lägenheten fattade eld och senare hittades två förkolnade kroppar. En av de döda var Timur. Den andra en ickeidentifierad kvinna.

4 februari, 2007 greps Zakri Isajevitj Fargijev, född 1981, i sitt hem i byn Sagopsji av ett 20-tal män från insatsstyrkan. De sa att de skulle ”prata lite med honom” om ett bråk i staden Malgobek där två personer mördades. Enligt släktingar till Zakri fördes han till Nazran där åtal väcktes om misstänkt samröre med olagliga väpnade grupperingar. Några dagar senare vittnade Zakris advokat om hur Zakri misshandlats svårt under förhören. Det hade till och med gått så långt att hans cellkamrater protesterade mot polisens omänskliga metoder.

4 februari, 2007, samma dag som Zakri greps sprängdes Zelimchan Muradovitj Mersjojev, född 1983, i luften under ett arresteringsförsök.

Vid 8-tiden på morgonen anlände ett 40-tal maskerade män från insatsstyrkan till Zelimchans hem i Malgobek. De började visitera honom men han drog sig undan med orden ”Släpp mig, jag ska visa er allt ni vill se”. Zelimchan tog av sig sin jacka och tröja som undersöktes, sedan knuffades han mot utgången. Zelimchan sprang ut på gatan, insatsstyrkan följde efter samtidigt som de sköt i luften. Jakten slutade ute på ett fält. En av männen ur styrkan satte sig på huk och sköt mot Zelmichan. Han föll, reste sig upp och föll igen. Några minuter senare hördes en explosion. Zelimchan hade sprängts i luften. Det är oklart om han själv utlöste en sprängladdning eller om han trampade på något explosivt. Tre dagar tidigare hade Zelimchan hämtats till förhör men fick aldrig veta vad han anklagades för.

Bortglömd konflikt

Nyligen utnämnde organisationen Läkare utan gränser Tjetjenien med kringliggande republiker till en av världens bortglömda konflikthärdar. Ryska myndigheter har de senaste åren lagt allt större ansvar för säkerheten på bland annat lokal polis. Ändå fortsätter våldet och övergreppen. Läkare utan gränser är kritiska till att det är så svårt för utländska hjälparbetare, observatörer och journalister att få tillträde till regionen.

Fakta: Ingusjien

Läs också

Johanna Melén

Följ ämnen i artikeln