Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Hon kan ha lurat till sig 20 miljoner

Publicerad 2013-05-31

Polisens bilder avslöjar den ’rullstolsburna’ 55-åringen Kvinnans eget försvar: Har en personlighetsklyvning

55-åringen satt i rullstol och fick ersättning på 20 miljoner från Försäkringskassan.

Samtidigt avslöjar bilder hur hon klättrar på stege, rider häst och kör bil.

I förhör hävdar kvinnan att hon lider av personlighetsklyvning:

– Andra personligheter kan använda kroppen.

I 18 års tid misstänks syskonparet i Ångermanland ha lurat till sig 20 miljoner kronor i felaktiga assistansutbetalningar från Försäkringskassan.

1994 beviljades den nu 55-åriga kvinnan ersättning för en muskelsjukdom och har sedan dess haft olika former av hjälp.

Men när en tidigare assistent hos kvinnan slog larm stoppades utbetalningarna.

– Hon gjorde misstaget att anställa en kvinna som tidigare arbetat som LSS-handläggare, säger åklagare Lo Svensson.

I nästan ett år spanade polisen på syskonparet som misstänks för ett av de största assistansbedrägerierna i Sveriges historia. Och i februari greps de, misstänkta för att ha lurat till sig närmare 14 miljoner kronor mellan 2003 och 2012.

Brodern släpptes

Under perioden var den 59-årige brodern anställd som personlig assistent åt sin syster – men enligt åtalet gick pengarna direkt in på hennes konto.

Ytterligare sju–åtta miljoner kronor betalades ut före 2003, men de miss­tänkta brotten från den tiden är preskriberade.

Brodern släpptes två veckor efter gripandet, kvinnan sitter fortfarande häktad.

– Hon har påstått att hon lider av muskeldystrofi sedan 1989 och att hon behöver hjälp med allt. Enligt henne kan hon inte ens lyfta ett mjölkpaket, säger Lo Jonsson.

Men på privata bilder och filmer syns kvinnan röra sig obehindrat. Hon klättrar bland annat på en stege, rider på en häst och kör bil.

I förhör har kvinnans assistenter berättat att de i stället för att vårda henne arbetat med skogsröjning, bokföring och passat kvinnans hundar.

– Hennes vinning på det här har varit att hon fått sin gård omskött, säger Lo Jonsson.

Syskonparet nekar till anklagelserna.

Trauma som ung

Personer i deras närhet har tidigare berättat för Aftonbladet hur en traumatisk upplevelse i ungdomen gjort kvinnan psykiskt sjuk.

Hon beskrivs av anhöriga som en djupt troende människa som föreläser om andlighet, etik och värdegrund.

I förhör berättar kvinnan om sina psykiska problem och hävdar att hon lider av multipla personligheter.

Vissa personligheter har enligt henne varit rullstolsburna.

– Andra personligheter kan använda kroppen, säger kvinnan i förhör.

”Byter ofta”

Hon får stöd av sin bror:

– Hon får alltså personlighetsklyvningar och byter personlighet en gång var tionde månad, var tioende dag, var tionde minut beroende på hennes psykiska tillstånd, säger han i förundersökningen.

Advokat Johan Sterner, som företräder kvinnan, menar att sjukdomen innebär att kvinnan inte haft uppsåt.

– En eller flera av de här personligheterna har inte kunnat röra på sig. Då har min klient gått till läkaren, som för länge sedan diagnostiserat henne med muskeldystrofi. Ingen har någonsin kontrollerat diagnosen – hon har helt enkelt litat på läkarna, säger han.

– Så på sätt och vis har ju åklagaren antagligen rätt. Vissa personligheter fungerar i vissa situationer, medan andra inte fungerar alls.

Rättegången startar den 11 juni och beräknas pågå i sju dagar.

Kvinnan åtalas för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott, brodern för medhjälp.

17 personer är kallade till vittnesförhör – däribland läkaren som utfärdat kvinnans sjuk­intyg, tidigare assistenter och flera av Försäkringskassans handläggare.

Detta har hänt

1994 Den 55-åriga kvinnan söker och får ersättning för en svår muskelsjukdom. Enligt kvinnan är hon rullstolsburen och kan inte röra sig. Hon beviljas även personlig assistans.

2012 En av kvinnans assistenter fattar misstankar och slår larm. Assistansersättningen dras in. Polisen inleder spaning.

1994–2003 Kvinnan får bidrag för att handikappsanpassa sitt hem. Bland annat installeras en sitthiss. Sju till åtta miljoner kronor betalas ut från Försäkringskassan.

2003–2012 Kvinnans bror börjar arbeta för henne som personlig assistent 2003. Under perioden fram till 2012 betalas 14 miljoner kronor ut i ersättning.5 februari Syskonparet häktas.

12 februari Syskonparet grips.

13 februari Närstående till syskonen talar ut i Aftonbladet. ”Det är en person som vill göra rätt för sig trots att hon är sjukskriven 75 procent. Men för att kunna ­arbeta och vara bland folk måste hon ha hjälp”, säger en källa.

1 mars Brodern släpps.

I går Åtal väcks.