Rymdstenarna kan göra dig till miljonär

Publicerad 2013-02-16

Rymdstenarna som föll över Ryssland i går kan vara värda en förmögenhet.

Meteoritexperten Joseph Guthienz tror att lycksökare redan är på plats för att försöka göra sig en hacka på nedslaget.

Omkring 1 200 personer och över 100 000 hushåll skadades i Uralområdet när meteoren exploderade. Kraften av explosionen motsvarade 20 atombomber.

Mycket påverkar värdet

Rymdstenarnas fall tros ha orsakat skador för omkring 210 miljoner kronor – men det går också att tjäna pengar på stenarna.

– En ganska liten bit är värd kanske några hundra dollar, men ett större stycke kan ligga på 100 000 dollar eller till och med mer, säger meteoritexperten Joseph Guthienz, tidigare specialagent på Nasa, till den ryska nyhetsbyrån Ria Novosti, skriver Dagens Nyheter.

Förutom storleken påverkar finns andra saker som påverkar en meteorits värde; hur stor och sällsynt den är och vad den består av.

Dykare letar på sjöbotten

Förra året såldes en av de hittills dyraste rymdstenarna på auktion i USA för 330 000 dollar, drygt två miljoner kronor, skriver DN. Stenen tros komma från månen, hittades i Libyen 1998 och vägde 1 815 gram.

I höstas avslöjade Rysslands regering att det finns diamanter i Sibiriska Popigai som landet hållit hemliga sedan 1970-talet. Diamanterna ska ha bildats efter ett meteoritnedslag för 35 miljoner år sedan och hittats av sovjetiska forskare.

Meteoritexperten Joseph Guthienz säger att han utgår från att lycksökare redan är på plats i Uralområdet. Enligt AFP letar dykare redan nu igenom botten av en rysk sjö i området för att hitta meteoritstenar som fallit ner.

20 000 räddningsarbetare

Samtidigt har närmare 20 000 räddnings- och röjningsarbetare skickats dit för att ta hand om konsekvenserna av den störtande meteoritsvärmen, skriver TT.

Experter som undersöker nedslagsplatserna runt staden Tjeljabinsk säger att meteoriterna främst består av sten och järn, skriver TT.

Katastrofminister Vladimir Putjkov inspekterar skadorna i Tjeljabinsk och säger att ett särskilt team arbetar med att utvärdera hur stabila de byggnader som utsatts för tryckvågen är.

– Vi kommer att vara särskilt försiktiga med att sätta på gasen igen, säger Putjkov, skriver TT.

KARTA: Här slog meteoritsvärmen
ner

ANNONS