Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Förhör med CIA-chef sätter strålkastarljuset på Obamas lönnmord

John Brennan.

President Obama och nye CIA-chefen John Brennan sitter gemensamt och bestämmer vilka misstänkta terrorister som ska dödas med drönare.

Utan rättegång eller konkreta bevis om planerade terrorattacker.

Gör det Obama till en lönnmördare?

Presidenten har länge lagt ut dimridåer om programmet för att avrätta terrorister innan de hinner slå till mot amerikanska intressen.

Nu försöker amerikanska politiker använda förhören för att godkänna John Brennan som ny CIA-chef som en hävstång för att skingra dimman.

När Brennan frågas ut av senaten i dag väntas många frågor handla om det hemliga drönarprogrammet. De förarlösa flygplan som används för att skjuta ihjäl misstänkta terrorister i framförallt Afghanistan, Pakistan och Jemen.

Sedan tidigare är det känt att Obamaadministrationen upprättat en lista över vilka som ska avrättas om man tror sig ha hittat dem.

Tortyr

Obamas föregångare, president George W Bush blev med tiden en internationell paria för inrättandet av hemliga CIA-fängelser runtom i världen och för metoden att gripa misstänkta terrorister var som helst i världen och föra dem till tortyranläggningar. Obama var en av hans starkaste kritiker i USA.

Bush använde drönare i mycket begränsad omfattning. Under Obama har attackerna fullkomligt exploderat.

Allt fler ifrågasätter det rimliga i att USA avrättar även amerikanska medborgare på andra sidan jordklotet utan vare sig rättegång eller bevis för att de planerar terrorattacker. Särskilt som civila ofta styrker med i drönarattackerna.

Häromdagen läckte ett dokument ut från justitiedepartementet som ger den rättsliga grund som Obama lutar sig mot. Där framgår att det är ok att avrätta personer inom al-Qaida som planerar våldsamma attacker mot USA. Det behöver inte finnas några bevis för specifika planer.

Utan domstolar

Inga domstolar behöver säga sitt. Det räcker att "en hög tjänsteman" ger sitt godkännande.

– Ett oerhört stötande dokument, säger Hina Shamsi från American Civil Liberties Union till New York Times. Det är svårt att tro att det producerats i en demokrati. Att den exekutiva makten anser sig ha rätt att hota och döda amerikaner långt utanför erkända slagfält och utan inblandning av rättsväsendet.

Imamen Anwar al-Awlaki i Jemen är det mest kända fallet. I en senare attack dödades hans 16-årige son.

President Obama är med och fattar beslut i många av drönarattackerna. Ofta i direkt diskussion med John Brennan som just nu är hans terrorrådgivare i Vita huset men som innan dess arbetat inom CIA i 25 år.

Bush startade det globala kriget mot terrorismen. En term Obama undviker att använda men han fortsätter i praktiken att resonera precis som Bush. USA är i krig mot al-Qaida och har därmed rätt att döda misstänka terrorister var som helst i världen.

Hemlig bas

Häromdagen avslöjades att många av attackerna i Jemen sker med drönare som lyfter från en hemlig amerikansk bas i Saudiarabien. Amerikanska medier har känt till basen i flera år men efter påtryckningar från Vita huset inte skrivit om den. Fram till nu då New York Times bröt den tysta överenskommelsen.

Vilket får en att undra vad mer amerikanska medier tiger om.

USA planerar även att anlägga en bas i Nordafrika varifrån drönarattacker kan riktas mot de nya al-Qaidagrupperna i området som invaderade Mali och ligger bakom kidnappningen av många västerlänningar.

Obama: Humant

Få ifrågasätter det rimliga i att USA ger sig på al-Qaidas ledarskap som i avrättningen av ledaren Usama bin-Ladin. Men nu är det inte längre bara ledargarnityret som avrättas utan även folk på lägre nivåer i al-Qaida och liknande organisationer.

Obama hävdar att drönarna är ett både humant och effektivt sätt att föra krig. Det stämmer om man tänker på att de amerikanska förlusterna vid de här attackerna är lika med noll. Uppfattningen delas dock inte av de många anhöriga till oskyldiga civila som stryker med därför att de befunnit sig i närheten eller därför att underrättelseinformationen är felaktig.