Machetemannen häktades i dag

Uppdaterad 2012-04-09 | Publicerad 2012-03-19

HUDIKSVALL/SUNDSVALL. Machetemannen högg en kvinna svårt och kapade en bil med skolbarn innan han greps av poliser som sköt.

Han betraktas fortfarande så farlig och instabil att han inte kunde föras till tingsrätten i Hudiksvall.

I stället häktades 33-åringen via videolänk från Sundsvall.

Tingsrätten tycker bevisen räcker för att häkta mannen för bland annat försök till mord. Själv minns han ingenting av macheteattacken mot den 40-åriga kvinnan, eller när han kapade bilen med ungdomar i torsdags.

Genom sin försvarare, advokat KG Myhrberg, sa han att sig därför varken kunna erkänna eller förneka brott.

För farlig för att köras

33-åringen ansågs allt för psykiskt sjuk och allt för farlig för att köras från rättspsyk i Sundsvall till häktningsförhandlingen i Hudiksvall. I stället hördes han därför på videolänk.

Han satt i går med handfängsel tillsammans med sin försvarare och vakter i ett samtalsrum vid Sundsvalls tingsrätt. Han såg närmast drogad ut, inte alls närvarande, och tittade för det mesta ner i golvet under den tid som förhandlingen var offentlig.

Huvuddelen hölls inom stängda dörrar på begäran av kammaråklagare Micael Dahlberg som yrkat på häktning för försök till mord, olaga hot,våld mot tjänsteman, djurplågeri och rån/tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Accepterade häktningen

33-åringen häktades på samtliga punkter utom det sistnämnda där man stannade vid alternativet tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Via försvararen medgav 33-åringen att det fanns och att han accepterade sannolika skäl för häktning.

Polisen vet inte om han var drogad när han gick till attack mot kvinnan och ungdomarna i torsdags.

- Han var så våldsam efter gripandet att det inte gick att genomföra någon kroppsbesiktning. När det väl gick var det för sent, då han fått andra medel för att lugna sig, säger åklagare Micael Dahlberg.

Den 40-årig kvinna mannen högg ner med en machetekniv skadades svårt. Senare samma dag kapade han minibussen med skolungdomar genom att först sätta sin machete mot halsen på en lärare och sedan tvinga ungdomarna att lämnat bussen.

Vandaliserade cell

När han senare greps använde polisen både varningsskott och pepparspray för att få fast honom. Den cell han senare sattes i efter att ha anhållits vandaliserade han totalt.

En polisman fick också motta en smäll från honom i ansiktet.

Åtal ska vara väckt senast 2 april.

ANNONS