Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Petade barnläkaren – får en prick av KU

Publicerad 2012-05-31

”Hon är jätteglad att sanningen kommer fram”

Tobias Krantz (FP).

Barnläkaren som åtalades för lilla Linneas död petades som expert av regeringen – trots att hon aldrig dömdes.

Nu prickas dåvarande forskningsminister Tobias Krantz (FP) av KU.

– Hon är jätteglad att sanningen kommer fram, säger barnläkarens advokat Björn Hurtig.

Den friade barnläkaren var ledamot i den regionala etikprövningsnämnden i Stockholm. När hon åtalades för att ha vållat den för tidigt födda Linnéas död genom en för stor dos narkosmedel, krävde utbildningsdepartementet att hon tog en time-out från nämnden.

Konstitutionsutskottet (KU) menar att time-outen skulle ha hanterats av nämndens ordförande, inte av departementet. Därför prickas nu Tobias Krantz, i dag forskningschef på Svenskt näringsliv. Samtliga regeringspartier har reserverat sig.

– Ministern och departementet har försökt påverka överläkaren att inte gå på möten trots att hon var vald till ledamot. Det är inte ministerns uppgift, säger Peter Eriksson, ordförande i KU.

Han menar också att Krantz borde ha tänkt på hur det kunde drabba läkaren på ett mänskligt plan.

– Hon har lidit av det här. Jag tycker det är viktigt att ministrar och departement hanterar människor på ett försiktigt och ödmjukt sätt i stället för att trampa på dem.

Tobias Krantz försvarar fortfarande att hans tjänstemän agerade och kontaktade barnläkaren och hennes advokat. Han påpekar att det var nämndens ordförande som ringde upp regeringen för att informera om brottsmisstankarna.

– Vi gjorde absolut rätt. Vi följde frågan noggrant och när hon blev åtalad pratade vi med henne om att det var lämpligt att hon tog en time-out. Vi hade annars kunnat välja att inte göra någonting eller ge henne sparken. Det hade inte varit lämpligt.

Barnläkaren välkomnar KU:s kritik.

– Hon är glad att KU gjort en allsidig och kritisk bedömning och vågat ta ett obekvämt beslut, säger advokat Björn Hurtig.

Fotnot: KU har granskat ett 20-tal anmälningar. Utskottet är överens i 14 fall varav tre lett till viss kritik. I sex fall "prickas" regeringen eller enskilda ministrar. Regeringspartierna reserverar sig i samtliga sex fall.