Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Han kan ersätta Odell

Publicerad 2011-12-17

Lega hetaste namnet att ta över: Man kan alltid förbättras

Ersätter? När Mats Odell ser ut att petas från KD-toppen kan David Lega ta hans stol.

Världsmästaren kan ta över pingstvännen Mats Odells stol i KD-toppen.

Men David Lega är inte troende.

– Jag tror på någonting, men jag är inte religiös, säger han.

Valberedningen gav i går Göran Hägglund förnyat förtroende som partiledare för Kristdemokraterna. Utmanaren Mats Odell finns enligt förslaget inte längre med i partitoppen.

– Vi anser att när man har uppträtt som motkandidat är det olämpligt att nomineras till partistyrelsen, säger valberedningens ordförande Chatrine Pålsson Ahlgren.

Som andre vice ordförande föreslås i stället David Lega. 38-åringen föddes förlamad i båda armarna och utan muskler i benen, men har kämpat sig till 14 världsrekord i simning och har deltagit i Paralympics två gånger. Efter idrottskarriären blev han entreprenör och föreläsare.

”Kan komma längre”

Förra året blev David Lega kommunalråd i Göteborg. Nu hoppas han ta plats i partistyrelsens toppskikt.

– Simmare utgår från personliga rekord och vill hela tiden bli bättre. Jag tar med mig att man alltid kan utveckla, komma lite längre, bli lite tydligare. Man kan alltid förbättra sig, säger han.

”Värdegrunden viktig”

Lega har en judisk bakgrund och är inte med i Svenska kyrkan. Att man måste vara troende inom KD anser han är en vanlig missuppfattning.

– Det spelar ingen roll om man är troende eller inte. Det är politik vi sysslar med, inte religion. Däremot är värdegrunden enormt viktig.