Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Metall vill inte ha förhoppningar

Publicerad 2012-06-13

Saabklubbens ordförande: Med kunskap av historien vill vi inte ta ut segern i förskott

Den nya Saabägaren National Electric Vehicle Sweden har redan börjat rekrytera nya medarbetare.

Men Saabklubbens ordförande på IF Metall, Håkan Skött, vill inte ta ut segern i förskott.

– Man ska inte få förhoppningar om att Nevs kommer att återanställa våra medlemmar, säger han.

I dag presenterades elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden, Nevs, som köpare av Saabs konkursbo. Företaget köper främst rättigheterna till modellen 9-3, och planerar att släppa den första elbilen baserad på 9-3 vid årsskiftet 2013/2014.

På en presskonferens på Saabfabriken i Trollhättan meddelade Nevs att företaget redan har börjat rekrytera. Till en början räknar företaget att man behöver ett par hundra personer.

–  Inledningsvis kommer vi att rekrytera ingenjörer och ledning, det är första fasen. Men det kommer inte räcka med den kompetensen vi har, vi kommer också att få hjälp av japanska och kinesiska ingenjörer, sa styrelseordföranden Karl-Erling Trogen.

Men Håkan Skött, Saabklubbens ordförande på IF Metall, har inga större förhoppningar om att Saab-arbetarna kommer att kunna återvända till sina förra arbetsplats.

– Det är många pusselbitar som ska på plats innan det kan bli produktion så att IF Metalls medlemmar kan återvända till sin arbetsplats. Med kunskap av historien vill vi inte ta ut segern i förskott, säger han.

Men Håkan Skött säger att han är nöjd med att Nevs tar över resterna av Saab.

– Det känns jätteskönt och spännande med en ny ägare till Saab, och en satsning på elbilar ligger helt rätt i tiden, säger han.

Kommunstyrelsens ordförande i Trollhättan, Paul Åkerlund (S), hoppas dock på många fler arbetstillfällen i hela regionen när produktionen i Saab-fabriken tas upp igen. Onsdagen kallade han för en ”glädjens dag för Trollhättan och Sverige”.

– Jag är medveten om att antalet arbetstillfällen i startskedet inte är i partiet med de 3 500 som tidigare jobbade på Saab, men på sikt hoppas vi att detta ska bli något verkligt bra.

Nevs plan är att släppa den första elbilen vid årsskiftet 2013/2014.

Om den kommer att säljas med ett Saab-märke på huven kunde Nevs i dag inte säga.