Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Nytt beslag av vansinnesdrog

Uppdaterad 2012-06-13 | Publicerad 2012-06-09

Norrköpingspolisen håller på att nysta upp en stor knarkhärva med drogen MDPV.

Vansinnesdrogen, som är en av substanserna i "badsalt", tros ligga bakom flera kannibalattacker i USA under den senaste tiden.

Knarkhärvan i Norrköping innefattar 25 brottsmisstänkta personer och 1,3 kilo MDPV. Drogen ska ha beställts via internet från tillverkare i Kina som sedan smugglats till Norrköping, rapporterar TV 4 Nyheterna Norrköping.

De 25 brottsmisstänkta personerna är alla hemmahörande i Norrköping men ingen är ännu gripen eller anhållen, enligt TV 4.

Våldsamma och psykotiska

Aftonbladet har tidigare skrivit om den kraftiga ökningen av MDPV i Sverige. I Västerås har polisen gjort 180 beslag på sammanlagt 1,2 kilo sedan augusti förra året. Drogen liknas vid amfetamin och ecstasy och ger en euforisk känsla. Bland sidoeffekterna finns ångest, panikattacker, depression och aggressivitet. Polisen i Västerås har vid ett flertal tillfällen fått köra personer som tagit substansen till psykakuten eftersom de varit våldsamma eller psykotiska.

USA skakas av kannibaldrogen

I USA misstänks drogen badsalt, där MDPV är en av de aktiva substanserna, orsakat flera uppmärksammade vansinnesdåd den senaste tiden. Brukarna har hamnat i ett zombieliknande tillstånd och blir blivit fullkomligt sinnesförvirrade. I slutet av maj sköts Randy Eugene till döds i Miami efter att polisen förgäves försökt stoppa honom från att tugga i sig en hemlös mans ansikte. Amerikanska narkotikaexperter och polisen i Miami misstänker att han ätit badsalt innan attacken.