Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Alla har slutat lyssna på Breiviks hatideologi

Publicerad 2012-06-12

– De som kallar mig terrorist eller massmördare är ignoranta eller landsförrädare!

Anders Behring Breivik vände sig direkt till de två åklagarna och började prata om deras utseenden.

– Inga Bejer Engh som är en vacker nordisk kvinna och Svein Holden som är en stilig nordisk man, borde erkänna sin egen släkts försvarare.

Martin Aagård.

Breivik fortsätter att sprida sin hatideologi från sal 250 i Oslo tingsrätt.

Men alla har slutat lyssna för länge sedan.
Faktum är att den rutinerade rättspsykiatriska experten Randi Rosenqvist som just då stod i vittnesbåset ursäktade sig med "Jag måste till mina studenter nu" och smet iväg innan Breivik hann öppna munnen.

Det är inte första gången någon lämnar rummet när han pratar.

Ingen ryser längre när han kommer in i salen. Folk småsnackar. Få orkar höra på hans tirader.

Värst är hans anföranden såklart för hans advokater.

Så länge han håller tyst och låter norges samlade psyk-expertis uttala sig råder det inga större tvivel om att Breivik är, om inte fullt, så i alla fall tillräckligt, frisk för att dömas till fängelse, vilket är vad de hoppas på.

Men så börjar massmördaren mala: Han har aldrig blivit avvisad av någon människa i hela sitt liv. Han har aldrig ljugit i hela sitt liv, aldrig haft en konspirationsteori, alla andra är landsförrädare. Han förirrar sig i detaljer om vem som sagt vad och ger ett stundtals mycket oredigt intryck.

Men expertisen har sagt sitt i två dagar. Och bevisen på hans hälsa hopar sig.

Det kan vara allt från att han är en hejare" på att lägga pussel. Upp till 1500 bitar med massor med blå himmel, klarar han av. Vilket är ett tecken på hans logiska, kognitiva förmåga.

Ett annat argument är att Breivik tydligen kan uppvisa självironi. Randi Rosenqvist återgav en episod när han frågades om vad han ville ägna sig åt för fritidsaktiviteter i fängelset.

– Det är väl inte troligt att jag får ett kemilåda?

Breivik log när han hörde det.

Men dagens stora snackis bland landets församlade journalister var en helt annan grej.

Den rättsmedicinska kommissionen har nämligen polisanmält NRK för olaglig telefonavlyssning.

Uppgifter om vad som sades vid ett av kommissionens möten har läckt till NRK och ordförande Tarjei Rygnestad som vittnade i går, hävdar att han hade en öppen linje till bolagets centralväxel under hela mötet.

Om det hela utvecklas till en norsk Murdoch-skandal eller om Rygnestad bara glömt lägga på luren kommer väl att visa sig.

Dagen avslutades med ett förhör med den man i Liberia som träffade Breivik 2002 dit han rest för att köpa diamanter, trots att han saknade han pengar. Det gav tyvärr inte särskilt mycket, mer än att man fick ytterligare en anledning att fundera över hur Breiviks hjärna egentligen funkar.