Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Här vallas de åtalade på mordplatsen

Publicerad 2012-06-05

Miroslav Tabisz, 34, och Jacek Tabor, 40, vallades i dag runt på gården i Långared.

Utan att röra en min visades de runt bland blodfläckarna där de misstänks slagit ihjäl Inger och Torgny Antby.

– Det är viktigt att rätten får se hur brottsplatsen ser ut, hur byggnaderna förhåller sig till varandra och framför allt hur själva mordplatserna ser ut i ladugården och i bostadshuset, säger åklagare Patrik Tilly.

Gården är lämnad i samma skick som dagen då vännerna från kyrkokören hittade Torgny Antby ihjälslagen ute i ladugården och Inger strypt och kvävd i sängen i sovrummet.

Runt huset växer gräset en halvmeter högt och är fullt av överblommade maskrosor. Smörblommor och blå förgätmigej breder ut sig. På altanen ligger hinkar som i höstas var fyllda av äpplen, men som nu har blivit till bruna ihopskrumpna klumpar. Vid entrén hänger två amplar där blommorna sedan länge är bruna och vissna.

Åklagaren är övertygad om att det handlar om ett rånmord och att bytet blev ett kassaskåp som fortfarande är försvunnet.

Blodstänk på väggarna

I ladugården hänger fortfarande lukten kvar. Det ligger lite halm på golvet. Här stod cirka 25 mjölkkor och 10-15 ungdjur på morgonen den 19 oktober när Torgny Antby som vanligt gick ut för att mjölka vid halv sex-tiden.

Åklagare Daniel Larson visade hur Torgny troligen gått in genom det trånga mjölkrummet och vidare in i ladugården. Men han kom bara precis innanför dörren.

– Här är brottsplatsen, säger Larson och slår ut med handen mot en plats precis till vänster om dörren.

På väggen som en gång varit vit finns fortfarande blodfläckar bland annan smuts.

– Polisen har ritat dit pilar för att visa blodets skvättriktning, säger Larson.

Försökte gömma kroppen

På golvet finns en hög grus. Det är mördarna som har försökt dölja den stora blodpölen efter att ha slagit Torgny i huvudet upprepade gånger med ett järnrör.

Larson visar sedan hur Torgnys kropp släpats flera meter mot ett förråd där han skulle gömmas.

– Men dörren här är blockerad av en fodervagn, säger Larson och trycker mot dörren för att visa att den inte går att öppna tillräckligt.

De två åtalade visades runt på gården i två olika omgångar, de får inte tala med varandra. Säkerheten kring dem var mycket hög, de var båda fastspända i två vakter när de rörde sig runt på gården.

Fördes runt bojade

De åtalade männen kom till gården i två olika vita minibussar från kriminalvården. De backades in innanför avspärrningarna.

Miroslav Tabisz hade händerna kopplade i handfängsel framför sig och var också sammanlänkad med två vakter genom ett midjebälte.

Kammaråklagare Daniel Larson samlade gruppen mellan boningshuset och det gula hus, som hyrdes ut till en polsk familj och där Tabisz medgett att han varit och hälsat på drygt en månad före mordet.

Synen började med att alla fick gå in i det mindre huset, som hyrdes ut, där åklagaren visade hur de olika rummen var möblerade och hur man såg ut mot bostadshuset. De två husen ligger bara cirka 30 meter från varandra.

Stenansikten

Rätten har fått gå runt huset där åklagaren har pekat ut husets olika ingångar, på dörrarna sitter polisens skyltar: "Avspärrat". De anhöriga har bara fått gå in i huset en gång sedan morden. Enligt åklagaren har gärningsmännen burit kassaskåpet från den stora dörren.

Under synen delade de två åklagarna i målet upp gruppen i mindre grupper för att det skulle gå smidigare. Kammaråklagare Patrik Tilly tycker att allt gick som planerat.

– Det är viktigt att rätten får se hur brottsplatsen ser ut, hur byggnaderna förhåller sig till varandra och framför allt hur själva mordplatserna ser ut i ladugården och i bostadshuset, säger Patrik Tilly.

Ställer ni frågor till de åtalade under tiden som de visas runt?

– Nej, det är en tyst syn. Men givetvis ska de vara med och ta del av det som sägs och visas, säger han.

De båda misstänkta männen visade inga som helst känslor under synen. De hade samma slags stenansikten som under första rättegångsdagen.

Under eftermiddagen fortsätter rättegången i Alingsås tingsrätt.