Jämnare än väntat i Storbritanniens EU-omröstning

Uppdaterad 2016-06-24 | Publicerad 2016-06-23

LONDON. Britterna tycks under dagen ha gått man ur huse för att rösta.

De första rapporterna om valdeltagande tyder på att fler än väntat valt att ta ställning i dagens folkomröstning.

Det ger fördel för "Bremain”, den sida som vill stanna kvar i EU, enligt experter.

I takt med att rösterna räknas håller Europa andan inför det slutgiltiga resultatet, som väntas först på midsommaraftons morgon.

Dagens folkomröstning om huruvida Storbritannien ska stanna i EU ses som ett ödesval, som kan komma att påverka hela unionens framtid som fredsprojekt.

Frågan kallas Brexit, en sammanslagning av orden ”British” och ”exit”.

Totalt har 46 499 537 brittiska medborgare rätt att rösta i dagens folkomröstning och när de första rapporterna om valdeltagande börjar rulla in ser det ut som betydligt fler har valt att ta ställning än väntat.

Högt valdeltagande

I senaste parlamentsvalet röstade inte ens 60 procent av britterna, men till torsdagens Brexit-omröstning har experterna förutspått ett något högre valdeltagande.

Enligt BBC:s prognoser ser valdeltagandet på Nordirland ut att kunna landa på 70 procent och i Skottland ännu högre, mellan 70 och 80 procent. Båda områdena beskrivs som övervägande EU-vänliga.

Men även i brexit-vänliga områdena Dorset och Leicestershire rapporteras det om ett uppskattat valdeltagande på närmare 80 procent.

Högt valdeltagande anses av bedömare innebära fördel för de som stöttar "stanna"-kampanjen och vill fortsätta tillhöra EU. Detta eftersom de som stöttar Brexit varit mer motiverade att faktiskt rösta för en förändring, jämfört med bremain-kampanjen som istället tvingats kämpa för att få folk att gå hemifrån och rösta på status quo.

Experter: ”stanna”-sidan segrar

Opinionsundersökningarna talar för en jämt match. Men undersökningar och vadslagningsbyråer ger under torsdagen EU-förespråkarna ett försprång.

Enligt företaget Populus undersökning stödjer 55 procent av väljarna stanna-sidan, medan 45 procent vill lämna unionen, skriver Reuters.

Under dagen har spelbolagen även sänkt oddsen för ”lämna”-sidan. I Storbritanniens senaste parlamentsval stämde spelbolagens odds till och med betydligt bättre med slutresultatet än någon av de opinionsundersökningar som genomfördes. Följer Brexit-omröstningen samma spår kommer ”stanna” vinna med klar majoritet.

Knapp övervikt för ”bremain” enligt mätningar

Klockan 22 lokal tid, 23 svensk tid, på torsdagskvällen stängde vallokalerna. Strax efteråt kom en opinionsmätning som gjorts av undersökningsföretaget Yougov på uppdrag av Sky News. Den visar ett övertag för att stanna i EU, om än med knapp marginal: 52 procent mot 48 procent för de som vill lämna unionen.

Yougov genomför sina mätningar på nätet, med självrekryterande paneler.

Samtidigt rapporteras om ett rekordhögt valdeltagande på över 70 procent, vilket i så fall skulle vara högre än vid allmänna val.

Strax efter midnatt kom även opinionsföretaget Ispos-Mori med en valdagsundersökning som gör gällande att Bremain-sidan vunnit med 54 procent mot 46 procent för utträdes-sidan, rapporter Reuters.

Storseger för att stanna i Gibraltar

När de första rösterna kommit in, från Gibraltar, vinner stanna i det brittiska territoriet med en förkrossande majoritet: 95,8 procent.  Av de 20 172 personer som röstade valde 19 322 att lägga sin röst på att stanna i EU och blygsamma 823 att rösta för att lämna unionen, skriver The Guardian.

Remain were always going to do well in Gibraltar. Att en majoritet av de boende i Gibraltar skulle rösta för att stanna har hela tiden varit väntat, detta då många fruktar att ett uträde skulle försvåra möjligheterna att korsa gränsen in i Spanien, något många på grund av jobb behöver göra på daglig basis.

Även i Orkneyöarna, som också är en liten valkrets, röstade väljarna för att stanna.

Jämnare än väntat

Först på midsommaraftons morgon väntas det slutgiltiga resultatet. Men i takt med att rösterna räknas under natten ser EU-omröstningen ut att bli en riktig rysare.

I Newcastle röstade 50,7 procent av väljarna för att stanna medan lämnasidan vann i Sunderland, precis som prognoserna förutstpått. Där röstade hela 61 procent för Brexit. 

Strax före klockan 03.30 svensk tid leder Brexit-sidan med 53,7 procent mot 46,3 procent, efter att 42 av 382 distrikt räknats, rapporterar The Guardian. Men det är fortfarande tidigt in i rösträkningen och det ser ut att bli ovisst in i det sista med en jämnare folkomröstning än väntat.

När 119 valkretsar räknats hade stanna-sidan en knapp ledning, med 50,1 procent mot 49,9 procent. Stora distrikt, däribland Wandsworth i London och Glasgow i Skottland, röstade för att stanna i EU.

Kort därefter gick Brexit-anhängarna ännu en gång om och nattens nagelbitare ser ut att fortsätta inpå de tidiga morgontimmarna. Samtidigt som lämnasidan leder har spelbolagen sänkt oddsen kraftigt för brexit.

Skulle resultatet bli att de lämnar EU är det första gången ett land lämnar unionen. Ännu är ingen säker på exakt vad ett utträde skulle kunna innebära för europeisk eller svensk del.

Storbritannien har länge varit skeptiskt till EG/EU. Redan 1975 folkomröstade man om landet skulle stanna kvar, och då röstade två tredjedelar för.

Efter folkomröstningen kommer ett EU-toppmöte hållas i Bryssel 28–29 juni.