Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Motdemonstranter döms efter upplopp vid nazistmarsch

Publicerad 2017-12-18

Efter Nordiska motståndsrörelsens marsch i Göteborg åtalades en grupp motdemonstranter för en rad brott.

Bland annat ska en man ha använt en stenslunga som vapen – vars stenar träffat två polismän.

Nu döms elva män för bland annat våldsamt upplopp och försök till grovt våld mot tjänsteman.

Polis stoppar motdemonstranter vid NMR:s demonstration i Göteborg.

Nordiska motståndsrörelsen, NMR, demonstrerade i Göteborg den 30 september. Marschen avbröts sedan, efter att nazisterna försökte byta färdväg. Runt 10 000 personer samlades i Göteborg för att demonstrera mot NMR:s marsch. Majoriteten av motdemonstranterna var fredliga, men en mindre grupp hade maskerat sig och gick till attack vid Focushuset, ungefär utanför Lisebergs huvudentré.

Nu döms 11 män för brott i samband med upploppet, nio av männen har misstänkts för våldsamt upplopp. De ska ha vägrat att lyda polisens befallningar och enligt åtalet har de kastat bland annat gatstenar, ägg, flaskor, knallskott, bengaler och bangers mot poliser och polisbilar.

En man, som nu döms för bland annat grovt våld mot tjänsteman beväpnade sig med en stenslunga. Den ska han ha använt som vapen och slungat stenar som träffade polismän, en polis fick en sten i skrevet och en annan i bröstet. Åklagaren Mats Ihlbom beskrev vapnet som livsfarligt.

– Slunga är ett vapen som är består av ett rep som man lägger en stor sten i. Med hjälp av repet slungar man iväg stenen som får en lika hög hastighet som en pilbåge, sa han i samband med åtalet.

Fängelse efter attack mot nazistmarsch

Nu döms de elva männen. Åtta av männen döms till fängelse, en döms till villkorlig dom och två till skyddstillsyn.

Mannen som attackerade poliserna med stenslungan döms till det längsta fängelsestraffet av männen, fängelse i nio månader.

Här är samtliga straff som männen döms för:

  • En man döms till fängelse i nio månader för våldsamt upplopp, försök till grovt våld mot tjänsteman och brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.
  • En man döms till fängelse i fem månader för våldsamt upplopp, försök till grovt våld mot tjänsteman och brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.
  • En man döms till fängelse i fem månader för våldsamt upplopp, försök till grovt våld mot tjänsteman och brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.
  • En man döms till fängelse i tre månader för våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman och brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.
  • En man döms till fängelse i sex månader för våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman, olovlig körning, grovt brott, rattfylleri, ringa narkotikabrott, brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.
  • En man döms till fängelse i tre månader för försök till våld mot tjänsteman, olovlig körning, grovt brott och brukande av falsk urkund.
  • En man döms till villkorlig dom med samhällstjänst för våld mot tjänsteman, våldsamt motstånd och skadegörelse.
  • En man döms till skyddstillsyn för våldsamt upplopp, försök till våld mot tjänsteman och ringa narkotikabrott.
  • En man döms till fängelse i fem månader för våldsamt upplopp, Försök till våld mot tjänsteman, Brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.
  • En man döms till skyddstillsyn för våldsamt upplopp, Försök till våld mot tjänsteman, Brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.
  • En man döms till fängelse i fem månader för våldsamt upplopp, Försök till våld mot tjänsteman, Brott mot lagen om förbud mot maskering i vissa fall.