Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Doppade huvudet i toaletten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-24

Allvarliga händelser på tre skolor

En av pojkarna knäades på skoltoaletten.

En annan blev tejpad och släpad över marken, och en tredje blev bunden med kablar.

Den senaste månaden har dom fallit i tre fall av misshandel på skolor i Örebro.

Den 15-årige pojken på en skola i Örebro län berättade under rättegången hur han knäades i ansiktet och på kroppen när han försökte stoppa skolpojkarna från att doppa hans huvud i toaletten.

Efter misshandeln bytte han skola och har mått psykiskt dåligt.

För några dagar sedan dömdes två 16-åriga pojkar för angreppet på pojken.

Bands med kablar

Men det är inte det enda fall av mobbning i skola som gått för långt. Bara den senaste månaden har ytterligare två allvarliga händelser inträffat på två andra skolor i Örebros län.

Den 20 november dömdes tre elever vid en gymnasieskola i Örebro för att ha låst in en skolkamrat i ett rum. De blockerade dörren med möbler och ska också ha försökt binda sitt offer med kablar. De knuffade även pojken så att han slogs blodig i bakhuvudet och tvingades sys.

De tre gymnasiepojkarna döms till bland annat skyddstillsyn och villkorlig dom för olaga frihetsberövande, och en av dem döms även för misshandel.

Släpades över golvet

Själva menar de att det var ett skämt.

– Meningen var att jävlas lite, inte att någon skulle bli skadad, sa en av de tilltalade under rättegången.

Men tingsrätten skriver att det måste upplevas som fruktansvärt kränkande, och skrämmande, att utsättas för ett frihetsberövande och tycker att straffvärdet ligger på fängelsenivå.

I den tredje händelsen döms två niondeklassare för att ha tejpat en sjundeklassare över hela kroppen och släpat honom längs golvet, rapporterar Nerikes Allehanda.

Tingsrätten ser allvarligt på tilltaget och dömer dem till 35 timmars ungdomstjänst för olaga frihetsberövande. De ska också betala 7 500 i skadestånd till eleven som tejpades och släpades.

Har du mobbats eller
mobbat?