Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Mats Alm kan släppas fri på onsdag

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-16

Platsen där Linda Chens kropp hittades. Mats Alm sitter nu häktad för mordet.

Åklagarens bevisning håller inte för ett åtal, och det har inte gått att ta reda på vad Linda Chen dog av.

– Eftersom det inte finns något bevisat mord just nu så borde han släppas på fri fot, säger Mats Bergh, Mats Alms advokat.

Mats Alm håller fast vid att han är oskyldig till mord på sin sambo Linda Chen. I dag fortsatte förhören med honom i Falun.

– Förhöret handlade om tidigare uppgifter. Inget substantiellt har tillkommit, säger Alms advokat Mats Bergh.

Ny häktningsförhandling

På onsdag hålls en ny häktningsförhandling med Mats Alm. Åklagare Niclas Eltenius har begärt att få två veckor till på sig för att väcka åtal. Alms advokat tror att hans klient kommer att släppas fri.

– Utredningen kan inte visa på hur den avlidne dog, det gör att min huvudman av rättssäkerhetsskäl bör sättas på fri fot. Det finns ju inget bevisat mord just nu. Utredningen kan fortsätta ändå, säger advokat Mats Bergh.

Leif GW Persson, professor i kriminologi, tror att Mats Alm kan hållas kvar i häktet, men att det nog inte kommer att kunna bli någon mordrättegång.

– Jag har skitsvårt att tro att de kan åtala honom för mord. Om man inte kan bevisa att offret dött av annans handaverkan så blir det svårt, säger Leif GW Persson.

Brott mot griftefriden

Om det inte skulle gå att åtala Alm för mord så tror Leif GW Persson ändå att Alm kommer att fällas för brott mot griftefriden eftersom han uppenbarligen varit i närheten av Linda Chens kropp på den plats där hon senare hittades. Straffet kan bli uppåt två år för ett sådant brott.

– Om han hade hållit fast vid att han inte hade någon aning så hade han inte suttit anhållen och häktad i dag. I något läge har han blivit väldigt nervös och smugit iväg för att försäkra sig om att kroppen inte ska hittas, säger han.