Toppmodellen: ”Jag försöker vara stark”

Publicerad 2014-05-07

Svensk-iranske supermodellen Farzan Athari fick sitt straff sänkt från livstid till tio år.

Från fängelset i Dubai säger han sig vara oskyldig och önskar nu hjälp att få nåd.

– Tio år känns så orättvist – särskilt när det gäller någonting man inte gjort, säger han.

Farzan Athari, 29, greps med 21 gram kokain i Dubai den 14 maj förra året.

Enligt rätten hade Farzan för avsikt att sälja drogerna vidare, något han helt förnekar. Han hävdar att han blivit utsatt för en brottsprovokation, att drogerna inte var hans, att han blivit lurad av en "vän".

Två av tre domare ville döma honom till döden. Men eftersom de inte kom överens blev det livstid – ett straff som sänktes till tio år i förra veckan.

– Det känns som ett steg närmare rättvisan att de sänkte till tio år. Men det är så overkligt att tänka sig att komma ut om tio år.

Tänker på familjen

Han berättar att han tänker mycket på familjen hemma i Sverige.

– Min pappa är sjuk, han har haft cancer, men jag hoppas få se honom igen. Min lillasyster fyller tio år snart. Hon skulle vara 20 när jag kom ut.

Kan du inte berätta hur allt ligger till?

– Jag har fått råd av advokaten att inte gå in på några detaljer just nu, men senare skulle jag inte ha några problem alls med det. Men jag har blivit ditsatt för någonting jag inte har gjort.

Farzan Athari har under sin framgångsrika karriär minglat med en mängd världskändisar. Tillvaron nu är en helt annan. Han berättar att det på fängelset, Dubai Central Jail, finns 4 000 tungt kriminella personer.

– Det sker knivhuggningar och våldtäkter, många har smittsamma sjukdomar som hiv och hepatit.

”Försöker vara stark”

Fortfarande finns en instans kvar att överklaga domen till, motsvarigheten till Högsta domstolen. En sådan process kan ta minst ett halvår.

Samtidigt har Farzan en vädjan till de svenska myndigheterna.

– I Dubai finns ett benådningssystem där fångar släpps i samband med ramadan varje år. Den listan stängs inom en månad. Jag önskar från botten av mitt hjärta att Sverige begär nåd. Då finns 90 procents chans att det skulle beviljas.

– Det är ju i sådana här situationer som man behöver sin ambassad.

Han säger sig samtidigt vara tacksam för det stora stöd han fått av andra – över 60 000 personer har skrivit på uppropet för att få honom frisläppt.

– Inte ens i min värsta mardröm trodde jag att någonting sådant här kunde hända. Jag var nära dödsstraff! Jag försöker vara stark, men det är tufft.