Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Lundsbergs ansvariga: ”Ett glädjande besked”

Publicerad 2013-09-06

Rektorn har sparkats och styrelsen har avgått.

Men på måndag öppnas Lundsbergs skola igen efter att Skolinspektionens stängningsbeslut hävts.

– Eleverna kommer tillbaka nu på söndag. Vårt huvudspår har varit att skolan skulle öppna igen, säger Ulf Rehnmark, avgående styrelseledamot.

Ulf Rehnmark.

Förvaltningsrätten upphäver Skolinspektionens beslut om att stänga riksinternatet Lundsberg. Därmed öppnar skolan för sina elever igen på måndag.

– Det här är ett bra beslut för Lundsbergs skola. Nu kan vi få arbetsro och jobba med det förändringsarbete som behöver göras, säger Ulf Rehnmark, ledamoten som den avgående styrelsen utsett till talesperson.

Den tidigare rektorn Staffan Hörnberg har fått sparken och styrelsen har lämnade sina platser till förfogande efter Skolinspektionens hårda dom om att stänga skolan förra veckan.

Styrelse väljs under dagen

Men skolan har fått en ny tillförordnad rektor under stängningstiden och en ny styrelse kommer att väljas in under dagen, berättar Ulf Rehnmark.

– Det har varit valberedningens jobb att ta fram en ny styrelse, men av olika skäl har vi bedömt att det är bättre att vi i den avgående styrelsen kommenterar det här beslutet eftersom det är svårt för den nya styrelsen att sätta sig in i alla detaljer. Vi har gått ut med ett pressmeddelande om Förvaltningsrättens beslut, och kommer gå ut med ett pressmeddelande om den nya styrelsen när den har tillsatts.

Eftersom skolan drivs som en stiftelse finns det bestämmelser i stiftelseförordnandet som gör att en ny styrelse kan väljas in snabbt av den avgående styrelsen.
Hur ska den styrelsen ställa sig till att det fortfarande pågår en polisutredning mot elever på skolan?

– Det är en fråga de får ta ställning till nu i helgen. Det har ju inte kommit något avgörande i den frågan, men vi har förberett underlag för att den nya styrelsen ska kunna ta ett beslut. Det handlar framförallt om att göra en bedömning om de misstänkta eleverna utgör ett hot för de andra eleverna, eller stör skoltillvaron eller undervisningen på något sätt.

Har haft höstlov

Enligt Rehnberg har föräldrar, elever, personal och styrelsen börjat med ett åtgärdsprogram för att förbättra tryggheten på skolan. Bland annat ska bemanningen ökas och föräldrar involveras i elevhemmen, den plats där den tortyrliknande polisanmälda nollningen ska ha skett i augusti.

Den nya styrelsen har också som mest brådskande uppgift att anställa en ny rektor.

– Vi har intervjuat ett par stycken kandidater, de i nya styrelsen får slutföra rekryteringsprocessen.

På måndag börjar undervisningen igen.

– Eleverna fick ett tidigarelagt höstlov under den här veckan, så många har varit hemma. De kommer tillbaka nu på söndag, som vanligt efter ett lov.

Det låter som om ni jobbat på som vanligt fastän skolan varit stängd?

– Ja, vårt huvudspår var att skolan skulle öppna igen. Vi tyckte att Skolinspektionens beslut var alltför drastiskt. Därför var det här ett glädjande besked för oss, säger Ulf Rehnmark.