Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Råttan bet hål på toasitsen och flydde ner i avloppet

Publicerad 2013-10-22

Först vaknade han av gnagandet.

När Bengt Gustavsson, 62, skulle ta reda på vad som lät inifrån badrummet hörde han ett plums.

Råttan hade smitit – men lämnat spår efter sig: en söndergnagd toasits.

Actionrullen spelades upp i söndags natt i lägenheten i centrala Stockholm där Bengt Gustavsson, 62, bor.

Han hade tidigare hört något knakande och knäppande ljud, men trodde att det kom från kylskåpet.

Så under natten vaknade han återigen av ljudet och insåg vad det lät som – någon som gnagde.

– Det var ett högt ljud, så jag gick mot badrummet och skulle titta. När jag öppnade dörren hörde jag något från toaletten. Plums, sa det, från toastolen.

Hade bitmärken

När han tittade närmare på toalettsitsen hade den bitmärken. Även på dörrkarmen hade något gnagt så att det låg flisor på golvet.

Bengt Gustavsson trodde inte sina ögon. För säkerhets skull stoppade han handdukar i toaletten så att inget mer skulle smyga upp ur stolen.

När fastighetsförvaltaren kom för att titta var han säker på sin sak – bitmärkena kom från råttor. Anticimex är uppringda för att utreda saken på onsdag.

Skadedjursexperten Håkan Kjellberg på Anticimex är övertygad om att det är via avloppen som gnagaren tagit sig in hos Bengt Gustavsson.

Klättrar i avloppet

Vägen via toalettstolen är inte ovanlig.

– Det förekommer då och då att råttor klättrar i avloppsledningar om de är tillräckligt smala. Då kan gnagljudet också förstärkas när det hörs från rören, säger Håkan Kjellberg.

Oftast rör det sig om gnagartypen brunråtta som tar sig in i våra hem, enligt Kjellberg. På fyra orter i Sverige; Kristianstad, Linköping, Uppsala och Växjö har Anticimex dessutom upptäckt att råttorna blivit resistenta mot bekämpningsmedel.

Även i övriga städer ökar befintligheten av råttor stadigt.

– Vi fortsätter att mäta resistens så att vi vet vilka bekämpningsmetoder som är rätt och använder dem, säger Håkan Kjellberg.