Andersson och Borg rök ihop om löneskillnader

Publicerad 2014-05-14

Jämställdheten seglar upp som en allt hetare valfråga.

När finansminister Anders Borg drabbade samman med utmanaren Magdalena Andersson (S) försökte båda två flytta fram sina positioner.

– S-politiken innan 2006 ledde inte till att löneklyftorna mellan män och kvinnor minskade eller att fler kvinnor kom i heltidsarbete, säger Borg.

De senaste månaderna har jämställdhetsfrågan diskuterats allt flitigare i den svenska valdebatten. Samtidigt har Feministiskt initiativ med Gudrun Schyman i spetsen tagit allt mer plats.

När finansminister Anders Borg i går kväll, drygt fyra månader före riksdagsvalet, mötte ekonomisk-politiska talespersonen Magdalena Andersson (S) i Aftonbladet TV:s Partiprogrammet försökte rök de ihop i den aktuella frågan.

"Vi ser problemet"

I dag tjänar en kvinna i snitt 3,5 miljoner kronor mindre än en man under ett arbetsliv. För att den situationen ska förändras behövs det enligt Magdalena Andersson en ny regering.

– Vi är ett feministiskt parti och ser problemet, Anders Borg helt nöjd med hur det är. För mig är det helt oacceptabelt att det kostar 3,5 miljoner kronor att födas som kvinna.

Hon menar att det nu krävs att en feministisk regering i Rosenbad. Andersson tog upp det vallöfte som Stefan Löfven nyligen presenterade, att alla som jobbar inom den kvinnodominerade välfärden ska ha rätt till heltid. Dessutom menar hon att välfärden måste stärkas för familjerna.

– Det gör att fler kvinnor kan jobba heltid. Här har vi tappat mycket under Anders Borgs tid. Vi socialdemokrater lägger mer pengar på skolan och omsorgen i vår budget och är beredda att ge mer pengar till kommunerna när konjunkturen blir bättre. Det är viktigare än att sänka skatten.

"Vi har gjort mycket"

Men Anders Borg menade att situationen för landets kvinnor är bättre i dag jämfört med när S styrde. Enligt honom är det i dag 50 000 fler kvinnor under 35 år som jobbar än 2006.

– Vi har aldrig haft så många kvinnor som arbetar heltid. Vi har gjort mycket, det är lättare att arbeta eftersom vi förstärkt drivkrafterna för arbete. Dessutom har vi underlättat när det handla rom att kombinera arbete med att ha barn, säger han.

"Det är ju en halv miljon fler svenskar nu"

Han anklagade också S för att vilja vrida tillbaka klockan och ge det svenska folket en återställare av en politik som inte fungerar, där bidrag går före arbete.

– De trycker ut människor från arbetsmarknaden. Det ledde inte till att löneklyftorna mellan män och kvinnor minskade eller att fler kvinnor kom i heltidsarbete senast de styrde. Vår politik fungerar, vi har gjort det lättare för företag, vilket gjort att många kvinnor fått anställning i tjänstesektorn.

Men att fler kvinnor i dag har arbete än 2006 menar Magdalena Andersson har sin naturliga förklaring.

– Det är ju en halv miljon fler svenskar nu. Det är säkert en effekt om det.

Följ ämnen i artikeln