50 år sedan mordet på John F Kennedy

Publicerad 2013-11-22

I dag är det 50 år sedan John F. Kennedy mördades på öppen gata i Dallas.

Över hela världen hålls ceremonier till minne av USA:s 35:e president.

Presidenten sköts ihjäl när han rullade genom Dallas, Texas, i en öppen limousin.

När presidenten nådde stadsparken Dealey Plaza sköts han ihjäl med flera skott.

I närheten av mordplatsen håller man i kväll en högtidlig ceremoni till minne av händelsen där tusentals människor väntas närvara.

Håller tyst minut

På programmet står tal, klockringning, samt recitation av delar Kennedys presidenttal. Dessutom kommer det att bli flyguppvisning och uppträdande av en manskör.

Klockan 19.30 svensk tid, då Kennedy sköts, kommer en tyst minut att hållas.

Liknande tillställningar kommer att äga rum i Boston, där JFK-biblioteket och JFK-museet kommer att öppna en utställning där tidigare aldrig förevisade föremål från Kennedys statsbegravning kommer att presenteras.

Uppmärksammas på Irland

I Washington kommer president Barack Obama att träffa frivilliga från välgörenhetsorganisationen Peace Corps Program, som grundades av John F. Kennedy.

Samtidigt hålls ceremonier på flera andra håll i världen. I Dublin paraderade irländska soldater med polerade bajonetter utanför den amerikanska ambassaden i staden, samtidigt som ambassadens flagga vajade på halv stång. Tillsammans med Irlands utrikesminister Eamin Gilmore och ambassadpersonal hölls en tyst minut till minne av den första irländsk-amerikanska presidenten i USA, skriver AP.