IF Metall: Olyckan hade kunnat undvikas

Publicerad 2013-10-18

De två männen hade inte behövt drunkna i tjära.

Det slår IF Metall fast - som efterlyser fler inspektioner av Arbetsmiljöverket.

IF Metall riktar kritik mot Arbetsmiljöverket efter dagens arbetsplatsolycka på SSAB i Luleå.

Ordföranden Anders Ferbe hänvisar till att myndigheten ännu inte gjort någon inspektion av företaget Nordkalk som ligger på SSAB:s område i Luleå. Där dog en entreprenörsanställd och kollegan Gustaf Seppelin Solli, 21, skadades svårt i november 2011.

– Jag är helt övertygad om att arbetsplatsolyckor av den här oerhört dramatiska omfattningen kan undvikas. Jag utgår också från att ansvarig myndighet i det här fallet Arbetsmiljöverket nu äntligen kommer i väg och gör en ordentlig inspektion för det har ännu inte gjorts efter kalkolyckan för två år sedan då en avled och en skadades mycket svårt, säger Anders Ferbe, ordförande IF Metall.

"Stora olycksfallsrisker"

– Jag är oerhört kritisk till att det här återigen kan inträffa på SSAB:s anläggning.

Han kritisk till att företagen inte klarar av att uppfylla säkerhetsarbetet när underleverantörer tas in.

– I juridisk mening är det entreprenören som tas in som har ett arbetsmiljöansvar för de anställda. Det här är en ordning som är väldigt otillfredsställande, säger Anders Ferbe.

– Vi måste komma till rätta med att vara tydliga i arbetsmiljöansvaret och kraven på förebyggande arbetsmiljöarbete och att de som tas in på företagen får en bra och rimlig miljöutbildning innan de går in i produktion. Det här är väldigt tuffa anläggningar med väldigt stora olycksfallsrisker som kräver ett väldigt högt säkerhetstänkande.

ANNONS