Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

BRÅ: Kvinnor mer oroliga för att utsättas för brott

Publicerad 2014-01-13

SÄLEN. Svenskarna känner allt mindre oro för att utsättas för brott.

Men fortfarande är det stora skillnader mellan kvinnor och män, visar en ny undersökning från Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

– Det är fyra gånger så vanligt att kvinnor känner sig otrygga i sitt hemområde, säger utredaren Thomas Hvitfeldt.

Under den andra dagen på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen presenterade BRÅ sin årliga nationella trygghetsundersökning. Nästan 13 000 personer har svarat på frågor om hur trygga de känner sig i dagens samhälle och om de utsatts för brott.

Siffrorna är övervägande positiva när det gäller oron. Sedan 2006 har andelen som oroar sig för att utsättas för brott minskat från 29 procent till 19 procent. Men skillnaderna mellan kvinnor och män är fortsatt stora. Kvinnor är i långt större utsträckning oroliga för att utsättas för brott.

– De stora skillnaderna är oroväckande. Men utvecklingen är positiv, andelen som är oroliga för att utsättas för brott minskar, säger Thomas Hvitfeld, utredare på BRÅ.

Även andelen av svenskar som känner sig otrygga när de går ut sent på kvällen i sitt hemområde minskar. Men även här är det betydligt vanligare att kvinnor känner oro än männen. Det gäller framför allt unga kvinnor i åldern 20-24 år och bland äldre kvinnor, 75-79 år.

– Det är fyra gånger så vanligt att kvinnor känner sig otrygga i sitt hemområde än vad män gör, säger Thomas Hvitfeldt.

Undersökningen visar också att förtroendet för rättsväsendet i Sverige är relativt högt, 61 procent av de svarande säger att de har stort förtroende för rättsväsendet som helhet. Andelen har ökat något de senaste åren.