Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Rösten påminner om en mormors eller farmors

Publicerad 2013-12-31

Bodil Jönsson.

Vill jag leva i 150 år?

Bodil får de mest svindlande tankar att väckas.

Tiden.

Antingen går den för fort, eller för långsamt. Eller så finns det inte finns tillräckligt mycket av den. Samtidigt får mänskligheten allt mer tid.

Bodil Jönsson skrev redan på 90-talet en bok om det nya sättet att se på just tid och vad den gör med oss.
Det är en hisnande tanke att tänka på att vi i dag lever dubbelt så långa liv som människan gjorde på 1800-talet. Och att vartannat barn som föds nu kommer att bli över hundra år.
 

Bodils varma röst påminner om en mormors eller farmors, som med sin visdom och kunskap delar med sig av hur det är att bli äldre. Om att vara gammal, skillnader med att vara gammal i dagens kunskaps- och tekniksamhälle jämfört med förr.

Hur vi med teknikens hjälp inte bara kommer bli äldre, utan också må bättre som äldre jämfört med forna generationer. Röra oss bättre, ha bättre tänder etcetera etcetera.

Det hon talar om är den medicinska åldersförskjutningen.
Under sin 1,5 timme i etern går 71-åriga Bodil, som kanske är mest känd för svenska folket som fysikern i "Fråga Lund", i god för att livet inte blir sämre med tiden.

Det hon påminner oss om är visserligen inget revolutionerande nytt. Som att vi ska leva i nuet. Inte ta ut ålderdomen i förskott. Inte tänka på äldre som förbrukade.

Men, vi har en svettig utmaning framför oss.

Vad blir konsekvenser för framtiden av den så kallade medicinska åldersförskjutningen?

Hur vi ska ha nytta och glädje av vår nyvunna tid i livet. Och hur samhället ska hantera att vi lever allt längre. Det är smärre groteskt att tänka tanken att kommande generationer i sin tur kan komma att leva dubbelt så långa liv som vi lever i dag. Vill vi verkligen leva i 150 år?
Bodil poängterar ansvaret som måste tas av både de äldre själva och makthavare, för att visa evolutionen att det finns en mening med att vi kan och "får" leva allt längre. Och än så länge finner hon inga spår av lösningar i dagens politik.

Bodils retorik är genomgående tydlig, osentimental och trovärdig.

…Det är på tiden att vi slutar tro att ålderdomen innebär fasor.

Hon använder medvetet ord som "gammal" och "äldre", för det är ord hon inte tycker vi ska sopa under mattan.

Utan ladda det med den positiva betydelse de faktiskt har i vår tid.