Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Anders Borg störd av fanfar

Publicerad 2013-09-24

- Fick tinnitus under riksdagens öppnande

Riksdagen öppnades med en högtidlig trumpetfanfar.

För hög, enligt finansminister Anders Borg.

– Jag beklagar att han har tinnitus, men föreslår öronproppar, säger brassensemblens ledare Per Sjöberg.

I tisdags förra veckan var det dags för riksdagens öppnande efter sommaruppehållet och det firades som alltid med pompa och ståt.

”Drog av en fanfar”

Medan riksdagsledamöterna satte sig i plenisalen spelade Brassensemblen Lord Willobies welcome home.

Kungafamiljen satt, liksom regeringens ministrar, längst fram när ensemblen efter kungens öppningstal drog av en fanfar.

Lite väl högt, tyckte finansminister Anders Borg som satt på fjärde raden.

I ett brev till talman Per Westerberg har han tackat för ett trevligt öppnande men understrukit att hornblåsarna drog på för högt.

Susade i öronen dagen efter

Enligt nättidningen Riksdag & Departement skrev Borg, som har problem med tinnitus, att det fortfarande dagen efter susade i öronen.

Eftersom ministrarna har utsatta platser föreslår Borg att musikerna flyttas längre bort, alternativt att man nästa gång väljer musik med lägre volym.

Beklagar Borgs tinnitus

Ensembleledaren Per Sjöberg säger till Aftonbladet att han beklagar Borgs tinnitus.

– Vad ska jag säga? Det var ju tråkigt att han fick problem med sin tinnitus, jag har förståelse för det. Men mig veterligen har vi stått på samma plats och spelat på samma sätt i tre år, och Borg har suttit på samma plats. Har man problem med tinnitus föreslår jag att man sätter i en liten öronpropp.

Ensemblen bestod av två trumpeter, ett valthorn, en trombon och en bastuba, spelad av Per Sjöberg själv.

Inte högre volym än vanligt

Han menar att volymen inte var högre än vanligt och att flera av finansministerns kollegor efteråt tackade ensemblen för den fina musiken.

– Det är ingen nyhet att vi står där och spelar. Fanfaren är inte starkare än ingångsmusiken, eller nationalsången och kungssången.

Sjöberg, som lett musiken vid riksmötets öppnande under fyra år och har 25 år i musikbranschen, understryker att många i musikbranschen själva skaffar formgivna öronproppar.

– Den här nyheten om Borgs tinnitus har i dagarna florerat på Facebook bland brassblåsare. En del inlägg har varit raljanta, andra beklagande. Personligen vill jag inte vara det minsta raljant, säger ensembleledaren.