Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Ny anmälan om barnöverfall vid skola

Publicerad 2013-09-27

Förra veckan överfölls och våldtogs två barn nära skolor i Hermodsdalsområdet i Malmö.

Nu har ytterligare ett överfall vid en skola anmälts.

– Vi behöver hjälp från allmänheten med det här, säger kammaråklagaren Ulrika Rogland.

Det var i går eftermiddag som en okänd man försökte dra iväg en pojke i tioårsåldern på Per Albin Hanssons väg nära Kulladalsskolan, enligt Sydsvenskan.

Pojken ska ha lyckats slita sig loss och springa från platsen.

Skolan anmälde händelsen under dagen i dag, när man fick kännedom om det hela. Då var också eleverna på Kulladalsskolan under extra uppsikt av vuxna på bland annat rasterna.

I förra veckan gick polisen ut och varnade för att låta barn gå ensamma i Hermodsdalsområdet, efter två sexuella övergrepp mot en flicka och en pojke under tio år som ska ha skett i ett område mellan Hermodsdal och Söderkulla, där flera skolor ligger.

En man misstänkt

Under fredagen höll polismyndigheten en presskonferens för att berätta om förundersökningen kring de tre fallen, som leds av en och samma åklagare - Ulrika Rogland.

Hon berättade då att det senaste överfallet rubriceras som försök till sexuellt övergrepp.

– Det känns angeläget att informera om detta, att vuxna är observanta och inte låter barnen gå själva från skolan eftersom flera av fallen skett vid skolor, säger Ulrika Rogland.

En 23-årig man satt tidigare anhållen misstänkt för ett av de första övergreppen. Han är fortfarande misstänkt, uppger åklagaren, men har släppts på fri fot eftersom misstankarna är svaga. Någon annan misstänkt gärningsman finns inte i nuläget.

Om det kan vara en eller flera som har hoppat på barnen vet inte åklagaren, men tillvägagångssätten har varit lika vid alla tre tillfällen.

Beskrivs som ung kille

Polisens teori är att mannen, om det är en, är någon i 20-årsåldern som rör sig eller bor i närheten av skolorna. I det senaste fallet, vid Kulladalsskolan, beskrevs gärningsmannen som en ”ung kille”, skriver Sydsvenskan.

– Vi behöver hjälp från allmänheten med det här fallet, säger Ulrika Rogland på presskonferensen.

Hon säger att polisen utreder händelserna brett och kommer att jobba intensivt under hela helgen med att hitta den eller de skyldiga.

Områden där barn rör sig, som lekplatser, kommer att bevakas av polisen.

– Vi kommer öka det brottsförebyggande arbetet i området. Vi kommer bland annat att ha ryttare i parkerna och spanare ute i området, säger poliskommissarie Glen Sjögren.

I närheten av de tre brottsplatserna finns förutom Kulladalsskolan också Hermodsdalsskolan, Nydalaskolan och Gullviksskolan.

Rektorerna har kontakt

De har alla vidtagit säkerhetsåtgärder efter att överfallen blev kända.

– Så fort jag läste om det här gick vi ut med brev till samtliga föräldrar där vi uppmanade dem att hämta och lämna barnen vid skolan. För att säkerställa att alla hade fått informationen ringde vi dem också. De barn vars föräldrar vi inte fick tag i följde vi själva hem. De åtgärderna ligger kvar tills det sker ett gripande av rätt person, säger Truls Katsler, rektor på Hermodsdalsskolan.
Han och rektorerna på de andra skolorna har daglig kontakt sedan händelserna uppdagades och försöker att följa polisens råd så gott de kan.

– Däremot har polisen fortfarande inte varit i kontakt med mig eller mina kollegor, trots att en av händelserna skedde bara 200 meter från vår skola. Jag hade kanske önskat mer information, men jag hoppas att de lägger all kraft på att hitta den eller de som är skyldig säger Truls Katsler.