”Jag tror det här kommer att växa i Sverige”

Publicerad 2013-10-10

Fredrik öppnade butik för svenska preppers

När Fredrik Qvarnström blev uppsagd från sitt jobb var han redan förberedd på katastrofen.

Hans nya affärsidé: att göra andra förberedda på katastrofen.

– Preppers ser faror i allting. Jag tror att det här kommer att växa i Sverige, säger han.

Fredrik Qvarnström har öppnat butik för preppers.

Domedagen är nära nu. Det tror i alla fall en stor del av de svenska 18-åringar som har deltagit i en ny undersökning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Fyra procent tror att jorden går under medan de fortfarande lever och hela 20 procent tror att jorden går under inom de närmaste 500 åren. Undersökningen är en del av MSB:s kampanj Stormens öga, som ska öka kunskapen om Sveriges krisberedskap bland landets unga.

Även Fredrik Qvarnström, 40, vill öka kunskapen om krisberedskap.

Han hade jobbat som forskare på Astra Zeneca i tio år när han plötsligt blev uppsagd – men lyckligtvis hade han en plan B. Med pengarna han fick i avgångsvederlag startade han en egen överlevnadsbutik på nätet.

– Jag kände att det finns en hel del folk som är intresserade, och framför allt i USA är det en ganska stor grej. Jag tror att det här kommer att växa i Sverige.

”Berättar inte att man har tusen liter diesel”

En del av hans kunder är så kallade preppers, folk som förebereder sig på katastrofer.

– Man märker lite på saker som de köper i kombination, att här är någon som inte bara har ett allmänt friluftsintresse. De köper kanske frystorkad mat, värmefiltar och liknande. Saker som man vill ha hemma, säger Fredrik Qvarnström och fortsätter:

– Preppers ser faror i allting, de är medvetna om farorna även med att vara ute och åka bil eller flyga. De är även lite hemliga av sig. Man gör mycket förberedelser, men man berättar inte för alla att man har ett lager med mat eller typ tusen liter diesel hemma. När katastrofer kommer och samhället rasar samman är det inte så bra om alla vet vart man kan åka och hämta det som behövs.

Folk i storstäderna

Fredrik Qvarnström är förvånad över mixen av kunder som handlar i hans butik.

– Jag trodde att det skulle vara mer folk på landsbygden, som bor lite avsides och vet att det blir strömavbrott ibland eller att man kan bli insnöad. Men om man tittar på adresserna är det även ganska mycket folk i Stockholm och storstäderna. Det är heller inte bara killar som jag trodde, utan det är kanske 30 procent kvinnor.

Något förvånande tror han inte att det är naturkatastrofer som gör folk mest rädda.

– Nej, det är snarare det ekonomiska systemet och samhällsapparaten, att det blir en värre kris än 2008 med stora kravaller på gatorna och så vidare, säger Fredrik Qvarnström.

Själv skulle han inte beskriva sig som en prepper – inte än i alla fall.

– Jag är fortfarande lite nybörjare på det här. Det har nog gått max två år sedan jag blev intresserad av sådant här. Jag känner att det finns mycket att lära fortfarande. Men visst, jag har lager av mat hemma och jag har alltid varit en sån som har med mig grejer – en fällkniv, lite rep i fickan, nån chokladbit – i fall nånting händer.