Citrusfrukter badar i bekämpningsmedel

Publicerad 2013-12-18

Värstingar, anser Naturskyddsföreningen

Använd bara skalet från ekologiska citrusfrukter i julbaket.

Använd bara skal från ekologiska citrusfrukter.

Det rådet får alla danskar — men inte svenskarna.

– Intaget av skal är inte så högt att det medför någon hälsorisk, säger Leif Busk, vetenskaplig rådgivare på Livsmedelsverket.

EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA, visar i 2013 års testomgång av livsmedel att nästan alla citrusprover — 80 procent av 4 363 analyserade citrusprover — innehåller rester av bekämpningsmedel.

Citrusfrukterna är därmed värstingar när det gäller bekämpningsmedel, anser Naturskyddsföreningen, som har brutit ut siffrorna om citrusfrukter ur rapporten.

Gifterna används i odlingen, men också efter skörden för att frukten ska hålla länge. Föreningens vice ordförande Johanna Sandahl säger:

– Det är påtagligt hur mycket bekämpningsmedel som används för att citrusfrukterna ska se blanka, fina och lockande ut i butik.

Ofta finns rester från flera bekämpningsmedel i en och samma frukt. Bara i testerna av djurlever var situationen värre. I 63 procent av citrusfruktproven fanns rester från flera olika bekämpningsmedel.

Sitter oftast i skalet

Resterna finns ibland i fruktköttet, men oftast sitter de i skalet. Därför skriver danska Livsmedelsverket på sin hemsida:

– Behöver man skal från citrusfrukter ska man alltid använda ekologiska frukter, rekommenderar Fødevarestyrelsen.

Svenska Livsmedelsverket tycker att det rådet är överdrivet:

– Intaget av skal är inte så högt att det medför någon hälsorisk, det är vår bestämda uppfattning, säger Leif Busk, vetenskaplig rådgivare på Livsmedelsverket, och fortsätter:

– Vi rekommenderar konsumenterna att skölja och borsta frukten. Bekämpningsmedel på citrusfrukter ligger på ytan, och då får man bort det mesta.

Cancerframkallande

Naturskyddsföreningen varnar särskilt för bekämpningsmedlen imazalil och thiabendazol, som ofta finns i citrusfrukterna. Ofta går det att läsa direkt på etiketten om de har sprutats på citrusfrukterna. Imazalil misstänkts vara hormonstörande, och därmed cancerframkallande. USA:s naturvårdsverk, EPA, klassificerar imazalil som troligen cancerframkallande.

Thiabendazol påverkar framför allt sköldkörteln och levern. Europeiska EFSA och amerikanska EPA menar att det kan vara cancerframkallande, men anser inte att det är bevisat att den som äter frukt med rester av thiabendazol kan få cancer.

Risker för gravida

Naturskyddsföreningens vice ordförande är kritisk mot att svenska Livsmedelsverket inte rekommenderar folk att bara använda skal från ekologiska citrusfrukter, bland annat på grund av riskerna för gravida och barn:

– Barn utvecklas ständigt. En liten dos vid fel tillfälle kan ha allvarliga konsekvenser. Man bör göra som i Danmark och informera om detta, säger Johanna Sandahl.

EFSA:s genomgång av livsmedel visar också att procentandelen citronprover som överstiger EU:s gränsvärden för bekämpningsmedel är 4,3 procent. För apelsinproverna är motsvarande siffra 4,8 procent och för mandarinproverna 2,6 procent.