Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Kasselstrand lanseras i ny intern SD-kupp

Publicerad 2014-03-13

SDU:s ordförande Gustav Kasselstrand och SD:s partiledare Jimmie Åkesson

Uppgifter kommer om att den mer nationalistiska falangen inom Sverigedemokraterna planerar en kupp på partiets valkonferens i helgen.

En ny, alternativ, riksdagslista ska ha tagits fram – där SDU-ledaren Gustav Kasselstrand lanseras.

– Varken jag eller övriga SDU har något med den alternativa listan att göra, uppger Kasselstrand för Aftonbladet.

Uppgifter kommer i dag om att en intern kupp förbereds inom Sverigedemokraterna. Ett antal kritiska SD-politiker planerar att lägga fram ett förslag till en alternativ riksdagslista på SD:s valkonferens i helgen, enligt uppgifterna.

De olika förslagen till listor ska grundas i en falangstrid mellan “nationalister” och "socialkonservativa", där partiledaren Jimmie Åkesson ingår.

”Listan har cirkulerat”

Bland namnen på den nya alternativa och mer "nationalistiska" listan finns Gustav Kasselstrand, ordförande för Sverigedemokratisk ungdom, SDU, och kontroversielle SD-ledamoten Thoralf Alfsson som dömts för förtal efter ett inlägg på sin blogg.
– Ja, det är korrekt. Man har lagt till Gustav Kasselstrand och Thoralf Alfsson på listan som har cirkulerat, säger en riksdagsledamot i SD till Expressen.

Gustav Kasselstrand uppger till Aftonbladet att han inte är inblandad:

– Varken jag eller övriga SDU har något med den alternativa listan att göra.

Åkesson: Väl genomarbetat

SD:s pressansvariga Martin Kinnunen säger sig inte känna till listan.

– Det har i alla fall inte lagts fram något offentligt förslag. Sedan får man ju utgå från att andra förslag kommer, och sedan är det upp till valkonferensen att besluta, säger han och fortsätter:

– Jag känner inte till någon splittring.

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund säger:

– Jimmie menar att valberedningens förslag är väl genomarbetat och har stort stöd bakom sig. Jag har inte grottat ned mig i den här listan, men vad jag förstår är det detaljsynpunkter på platserna, så är det alltid och så ska det vara tycker jag, personligen.