Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

”Han har behov att visa att inviten från Löfven inte är aktuell”

Publicerad 2013-11-14

Nu har Folkpartiledaren Jan Björklund avslutat sitt tal på landsmötet i Västerås.

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin var på plats och lyssnade.

Här får du hennes bild av hur han lyckades.

Lena Mellin

• Lena Mellin, hur sammanfattar du Jan Björklunds tal?

– Så att det var ett tal som man kan säga var "Alliansen for dummies". Han sammanfattade Alliansens politik jättebra, tycker jag. Talet var ganska nyhetsfritt eller rättare sagt, det var inga nyheter alls. Men han poängterade att partiledningen vill ha en tredje pappamånad och att "ett nej är ett nej" om man ska ha sex. Annars var det inga nyheter.

• Han gick hårt åt Stefan Löfven och Socialdemokraterna. Varför det?

– Han har behov av att visa att den här inviten från Löfven i förra veckan inte är aktuell. Han måste visa att det finns inte på kartan, annars kommer tilltron till Alliansen att minska radikalt. Men sedan gick han också till stenhårt angrepp på Socialdemokraternas sakpolitik och det är för att han tycker att de har fel.

• Du sa att det var nyhetsfritt, men var det något du hajade till för i talet?

– Nej, inte direkt. Han attackerade Sverigedemokraterna också och fick en väldigt lång applåd. Det var den näst längsta förutom avslutningsapplåden. Sedan fick han också en väldigt, väldigt varm applåd när han talade om att man kan få mer välfärd utan att höja skatterna, det vill säga att man ser till att fler jobbar och betalar skatt.

• Var det här ett tal där Björklund markerade behovet av fler profilfrågor vid sidan av skolfrågan?

– Det tycker jag. Han inledde talet med kvinnofrågorna, om jag får säga så fast det inte riktigt är det. Med att "ett nej är ett nej" och den tredje pappamånaden. Och, när han räknade upp vad som finns kvar att göra, så fanns flera av de sakerna på jämställdhetsområdet. Så där tycker jag att det var väldigt tydligt att det här är en fråga som Folkpartiet i och för sig har drivit länge, men som på senare år kanske har legat lite i träda.

• Du har hört Björklund många gånger förut. Hur skulle du beteckna det här talet jämfört med tidigare tal?

– Framförandet var överraskande lamt. Det verkade som att han inte hade övat så mycket. Han hade både prompters och papper och ibland bar inte rösten riktigt. Han kanske skulle ha kostat på sig en timme till framför spegeln.