Över en miljon på flykt

Uppdaterad 2014-04-29 | Publicerad 2014-04-26

De senaste massakrerna har kostade över 300 människor livet.

Och nu har konflikten i Sydsudan tvingat över en miljon människor att lämna sina hem.

– Jag vet inte var våra föräldrar är, eller om de lever, säger Emma, 17.

Våldet i Sydsudan har skördat över tiotusen människooffer – och gjort att 1,2 miljoner människor har tvingats att lämna sina hem – inom loppet av fem månader.

Sedan mitten av december, då våldsamheterna bröt ut mellan anhängare till den tidigare vicepresidenten Rike Machar och president Salva Kiirs regimstyrkor, har 900 000 människor tvingats att fly inom landet, medan ytterligare 300 000 har flytt till grannländerna Uganda, Etiopien, Kenya och Sudan.

"Vet inte om de är döda"

I Baratuku-lägret i norra Uganda finns 17-åriga Emma som flydde dit tillsammans med sina tre yngre bröder.

– Mina föräldrar var inte hemma när vi hörde skottlossning. Vi var tvungna att fly, säger hon till Plan Internationals utsända i lägret.

– Nu vet vi inte var de är eller om de lever eller är döda. Jag måste vara mamma till mina bröder. Det är tungt.

Det brutala inbördeskriget har lett till minst två nya massakrer de senaste två veckorna.

I en boskapsräd förra veckan i delstaten Warrap i Sydsudan dödades över 100 människor efter att boskapstjuvar angrep ett läger. Enligt FN dödade de 28 människor. Poliser och soldater tog sedan upp jakten på förövarna och dödade ytterligare 85 personer.

"Hundratals döda"

Och för knappt två veckor sedan intog rebeller oljestaden Bentiu. Enligt FN-styrkan Unmiss dödade rebellerna "hundratals" civila när de intog staden.

"Fler än 200 civila ska ha mördats och över 400 skadades vid en moské", skrev Unmiss i ett uttalande.

Enligt uppgifter ska radiosändningar i samband med attacken uppmanat de beväpnade grupperna att massakrera invånare som tillhörde en viss folkgrupp och som tagit sin tillflykt till en moské, en kyrka och ett sjukhus i staden.

FN:s säkerhetsråd har vid upprepade tillfällen hotat med sanktioner mot både regeringsstyrkorna och rebellerna. Rådet håller båda sidor ansvariga för det upptrappade våldet och för upprepade kränkningar av mänskliga rättigheter.