Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Satsar på de unga

Publicerad 2013-10-03

Vill ha ny arbetsgaranti Borg: En bidragsbudget

Socialdemokraterna ska med sin skuggbudget få fler unga i arbete och utbildning.

Men finansminister Anders Borg menar att verket är både en bidrags- och skattechock.

- Samlat är det en politik som har tydlig tonvikt på att bygga ut bidragssystemen, säger han.

Exakt två veckor efter att regeringen presenterade sitt förslag till statsbudget för nästa år la Socialdemokraterna fram sin skuggvariant - som visar hur de skulle göra om de styrt landet.

Tyngdpunkten ligger på investeringar i jobb och skola. S har ­tidigare satt upp målet om att Sverige ska ha den lägsta arbetslösheten i EU år 2020.

Partiets ekonomiska talesperson Magda­lena Andersson sa att partiet vill införa en 90-dagarsgaranti för unga arbetslösa. Inom tre månader ska den som är utan arbete få jobb eller utbildning.

Kravet, som först kom från SSU, införs inledningsvis enbart för de som varit arbetslösa mer än 180 dagar. Full effekt får garantin först 2017.

- Vi tar ett stort första steg. Det är en stor satsning och vi lägger 5,1 miljarder på det, säger Magdalena Andersson.

Höjt a-kassetak

Socialdemokraterna vill också investera i mindre klasser i skolan och anställa fler speciallärare. Dessutom vill de höja taket i a-kassan, förstärka sjukförsäkringen och slopa Fas 3.

Men samtidigt meddelade partiet att man accepterar flera av de reformer som regeringen har ­genomfört och som man tidigare kritiserade, däribland sänkt bolagsskatt.

Hård kritik från Borg

Magdalena Andersson gav ­regeringen flera kängor för att arbetslösheten biter sig fast och anklagade finansminister Anders Borg för att låna till skattesänkningar medan skol­resultaten fortsätter sjunka.

Borg själv var hård i sin kritik av S-budgeten. Han menade att satsningarna på a-kassan och sjukförsäkringen för Sverige åt fel håll.

- Om vi får fler som får sjukförsäkring och fler sjukpensionärer ökar utgifterna och på sikt på riskerar det att slå ut viktiga välfärdssatsningar. Samlat är det en politik som har tydlig tonvikt på att bygga ut bidragssystemen, säger han.

Samma som MP

Han gav heller inte mycket för S skattehöjningar, bland annat slopande av den halverande arbetsgivar­avgiften för unga, som även Miljöpartiet föreslagit.

I går presenterade även MP sin skuggbudget där fokus låg på ­klimat och jobb.

- Det är väldigt tydligt att det samlade rödgröna alternativet är en väldigt tung skattebelastning på jobben, säger Anders Borg.

16 000 fler platser på högskolan.

2 MILJARDER TILL VÅRDEN

Höjt tak och ersättningsnivå i a-­kassan och sjukförsäkringen.

Avveckling av Fas 3, som ersätts med ”extratjänster”.

Höjt barnbidrag med 100 kronor i månaden.

2 miljarder kronor till mer ­personal i vården.

Mindre klasser på lågstadiet.

1 000 nya specialpedagoger och speciallärare.

13 000 fler platser på yrkesvux, komvux och folkhögskola.

Slopat ansvar för andra sjuklönevecka för företag.

Sänkt skatt för pensionärer med 1,3 miljarder ­kronor mer än regeringen.

Källa: TT