Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Facebookade under kidnappningsdrama

Publicerad 2011-06-22

Jason Valdez syster och far efter kidnappningsdramat på ett motell i USA.

Jason Valdez, 36, höll en kvinna gisslan på ett motell.

Under tiden statusuppdaterade han - och fick hjälp från sina Facebookvänner.

Skrev på Facebook Klicka på bilden för att se den i större format.

Mitt under gisslandramat gjorde Jason Valdez sex statusuppdateringar på sin Facebooksida - och lade till åtminstone tolv nya vänner.

Pågick under 16 timmar

Valdez hade fört med sig kvinnan in på ett rum på motellet Western Colony Inn i Utah, USA, rapporterar nyhetsbyrån AP. Dödläget pågick i 16 timmar och en av nätverksvännerna skrev till Valdez att en polis gömde sig i buskarna utanför.

"Tack, för att du håller utkik, kompis", svarade Jason Valdez.

Hans familj och andra vänner kom med över hundra kommentarer. Vissa gav sitt stöd, andra försökte få honom att "göra det rätta".

När polisen till slut bröt sig in, sköt han sig i bröstet med en pistol.

36-åringen är välkänd av polisen och har bland annat dömts för att ha misshandlat kvinnan han levde med, framför ögonen på ett barn.

”Jag älskar er”

I fredags skulle han gripas för narkotikainnehav, men barrikaderade sig i stället på motellrummet.

"Jag är just nu i ett dödläge. Ganska fult, men redo för vad som helst. Jag älskar er och om jag inte klarar mig ur det här levande så vet att jag är på ett bättre ställe och ni har alla varit underbara vänner", uppdaterade Valdez klockan 23.23.

På sin profilsida skrev han även att han var tillsammans med en kvinna som hette Veronica - som polisen beskrev som en gisslan.

Valdez skrev, när polisen stängde av strömmen till rummet, att hans "gisslan" mådde bra och var med honom frivilligt, men att polisen äventyrade hennes liv genom sin närvaro. Han publicerade även två bilder av sig själv och kvinnan.

Oklart om vännerna åtalas

Det sista inlägget gjorde Valdez klockan 7.25 på lördagsmorgonen:

"Jag skulle just släppa den här flickan men de här dumma jävlarna försökte komma in, trots att jag sa att de inte skulle det, så jag tryckte av några till skott och nu börjar vi om igen verkar det som".

En och en halv timme senare stormade polisen rummet.

Nu diskuterar myndigheterna om vännerna på Facebook som försökt hjälpa Valdez borde gripas och åtalas för förhindrande av rättvisa, eftersom de lagt sig i polisens arbete.

– Vi vet inte än hur vi kommer att handskas med det här, säger Danielle Croyle vid Utahpolisen till AP.