Regeringen satsar på skolan inför valet

Publicerad 2014-08-26

MALMÖ. Alliansregeringen går på skoloffensiv inför valet.

I dag lovade man att utöka satsningen på förstelärartjänster där kvalificerade lärare får 5 000 extra i månadslön.

– Det är en storsatsning på läraryrket, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

I dag fortsatte de fyra Alliansledarna sin valturné med flera nedslag i Skåne efter gårdagens besök i Sundsvall. Först på schemat stod ett torgmöte vid Terasstrapporna i centrala Helsingborg. Från scenen upprepade man budskapet att det mot en enad Allians står en splittrad rödgrön opposition.

De fyra partiledarna åkt sedan vidare till Malmö där man lanserade en nyhet ur det gemensamma valmanifest man ska presentera inom kort.

Vill få ut statusen

Tidigare har regeringen infört ett särskilt statsbidrag som betalas ut i lön till särskilt skickliga lärare. Målet har varit att få upp statusen på läraryrket. Den svenska skolan är mycket omdebatterad inför valet sedan den senaste Pisa-undersökningen visade att resultaten band svenska elever har gått kraftigt nedåt.

I valmanifestet lovar man att utöka de 14 000 förstelärartjänster som funnits tidigare med 8 000 till. År 2018 ska det finnas 22 000 förstelärare, vilket skulle motsvara var femte svensk lärare.

– Det är en storsatsning på läraryrket. Dels så noterar vi att kommunerna höjer lärarlönerna väldigt kraftigt och staten går nu in med ytterligare pengar till förstelärartjänster. Det är väl använda pengar, vi måste lyfta lärarnas löner, säger FP-ledaren Jan Björklund.

I de utanförskapsområden som finns i Sverige görs en extra satsning. Där ska statsbidraget vara 10 000 kronor i månadslön för förstelärare.

– Det är rimligt att en skicklig lärare som arbetar där tjänar 40 000 kronor i månaden. Vi säger att en tredjedel av lärarna i dessa områden ska vara förstelärare. Det är till för att de allra duktigaste lärarna i Sverige ska vilja söka sig dit där de största behoven behövs.

Skolan på väg att vända

De senaste åren har regeringspartierna fått se sig omsprungna av Socialdemokraterna när det gäller förtroendet bland väljare i skolfrågan. Men enligt Jan Björklund är nu utvecklingen i svensk skola på väg att vända.

– Min bedömning är att de reformer vi redan har gjort är på väg att vända resultatutvecklingen i svensk skola efter att det gått utför i 20 år. Men vill vi tillbaka tillbaka till tio i topp måste vi göra mer och det visar vi idag.

I dagens kunskapspaket fanns också flera reformer med som Alliansen tidigare presenterat. Under nästa mandatperiod ska man införa mindre klasser, fler lärare, tioårig grundskola och det ska skapas mer tid för varje elev med sin lärare. Totalt innebär det satsningar på drygt tre miljarder kronor.

Ska vara bland de tio bästa

Ett mål regeringen satt upp är att Sverige ska vara bland de tio bästa länderna i Pisa-mätningen om tio år. Enligt statsminister Fredrik Reinfeldt måste nu en del av reformerna få sjunka in.

– Det är högt reformtempo i svensk skola. Allt detta menar vi ytterligare förstärker vårt kunskapsfokus. Dessutom vill vi förbereda för att se om vi kan gå ned med betygen till årskurs fyra. Det kommer att ta några år.

Han menar också att det går i rätt riktning.

– Vi har fått tidiga första signaler på förbättringar bland unga elever. Den Pisa-mätning som många utgår ifrån var den sista som gjordes bland de elever som gått helt genom skolsystemet utan att ha mött Alliansens reformer.