Nu ska vi äta high-tech grönsaker

Publicerad 2014-06-25

Superbroccolin är bara början. Snart kan vi lockas att köpa ännu sötare meloner och lökar som inte leder till tårar.

Grönsaker som korsbefruktats för att ge särskilda hälsoeffekter.

GMO-teknikens mixtrande med kromosomer och anlag har mötts av hårt motstånd och Monsanto, som kallats ett av världens mest hatade företag, har bytt strategi, enligt en granskning av Svenska Dagbladet.

Nu handlar det inte om att manipulera gener. I stället är nya produkter i grönsaksdiskarna resultatet av avancerad växtförädling.

– Man korsbefruktar med vilda släktingar för att få in nya egenskaper, säger Staffan Eklöf på Jordbruksverkets växt- och miljöavdelning till Aftonbladet.

Det gäller att hitta frön som med grödor med rätt biologiska egenskaper. Forskare som tidigare arbetat med att utveckla GMO-grödor kan nu med avancerade datorer och traditionell växtförädling snabba på processer som i naturen kan ta tusentals år.

Med sin utrustning kan de snabbt kartlägga växters arvsmassa. Miljontals frön kan provas för att se vilka som innehåller de önskade egenskaperna.

Fem "high-tech" grönsaker

"Beneforté" – superbroccolin som ska skydda mot cancer – är först men snart kan vi ha Monsantos söta lökar som inte får ögonen att tåras och isbergssallad proppad med vitaminer.

"Superbroccolin" Beneforté är en korsbefruktning av vanlig broccoli och en vild kålsort. Den bjuder på nära tre gånger mer av växtkemikalien glucoraphanin som har antioxidativ effekt och kan enligt forskare motverka allergier, hjärt- och kärlsjukdomar och vissa typer av cancer.

"Vitaminbomben" Frescada En korsning av isbergssallad och romansallad som har krispigare blad och längre hållbarhet. Innehåller 146 procent mer folat och 74 procent mer C-vitamin än vanlig isbergssallad.

"Smaklöken" EverMild har mild och söt smak och innehåller mindre av ämnet som får oss att gråta. Den har selektivt korsbefruktats för att minska ämnet bakom den skarpa smaken, pyruvate.
"Megamelonen" Melorange Meloner är redan söta, men denna smakar runt 30 procent sötare än Cantaloup. Det är en korsning av bland annat Cantaloup, franska meloner för längre hållbarhet och suckatcitron för att få en fruktig och blommig arom.

"Babypaprikan" BellaFina är tre gånger mindre än en vanlig paprika och ger minskat matavfall. Den är resultatet av selekterad korsbefruktning med mindre paprikor.

Går under radarn

Det pågår just nu en diskussion om den nya tekniken öppnat en lucka i lagstiftningen om GMO. Produkterna behöver inte godkännande av varken Livsmedelsverket eller EU-kommissionen, som har det yttersta ansvaret för livsmedelssäkerheten.

– Men det finns alltid anledning att diskutera innehållet i livsmedel, säger Petra Bergkvist, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Det beror på att de inte tagits fram genom att fysiskt lyfta över anlag. De räknas inte heller som nya livsmedel, så kallade novel foods.

– Det som faller under begreppet traditionell växtförädling kräver inte bedömning eller godkännande av grödan. Handlar det om gmo-teknik finns det procedurer för ansökan och fastställande av säkerhet kring specialdesignade livsmedel, säger Petra Bergkvist.

”Medveten växtförädling”

Finns det faror med de nya grödorna? När folk stoppar i sig större mängder av vissa ämnen – som glucoraphanin som i labbtest ger broccolin cancerskyddande egenskaper.

Enligt Marie Olsson på Sveriges lantbruksuniversitet, som har odlat fram "superbroccolin” i Sverige, handlar det om traditionell växtförädling. Visst krävs mer forskning och kontroll av gränsvärden, men vanliga grönsaker har inte heller kommit fram av en slump.

– De är resultatet av medveten växtförädling som har korsats fram. Det är ganska blåögt att tro att det som vi äter i dag har kommit till slumpvis, det är en ganska medveten process, säger Marie Olsson till Svenska Dagbladet.

ANNONS