Nu sitter cancern bara i skallen

Uppdaterad 2014-06-07 | Publicerad 2014-06-06

Nu kan SVT–ankaret Katarina Hultling, 59, dra handen genom håret igen.

Hennes kropp är fri från cancern.

– Jag är bara tacksam att jag lever, säger hon.

Hösten 2011 fick SVT-profilen Katarina Hultling veta att hon fått bröstcancer.

– Jag tog mig an sjukdomen som ett jobb. Även dagar då jag mådde superdåligt och inte kom ur sängen kände jag att det är en del av jobbet, säger Katarina Hultling till Aftonbladet.

Våren 2012 blottade Katarina Hultling sitt kala huvud hos Skavlan och berättade om sjukdomen. Nu har hon för första gången sedan dess klippt en riktig frisyr. Den är kort, men det är skönt att kunna dra handen genom håret igen, berättar hon.

Sommaren 2012 var bröstcancern ute ur hennes kropp. Hon måste äta antihormoner, gå på regelbundna läkarkontroller i fem år och lever med en ny medvetenhet.

– Jag är mer uppmärksam på smärta i kroppen, om man känner av något eller får ett födelsemärke tänker jag ”är det här farligt?”, säger hon.

Under sjukdomstiden var Katarina Hultling ambassadör för Cancerfonden. När hon nu kommit in i nästa fas, det friska cancerstadiet, kliver hon in i ideella organisationen CancerRehabFonden.

Tillbaka i arbetslivet

I måndags gjorde hon sin första dag som handläggare på halvtid. Ett jobb hon fick genom att skämta med generalsekreteraren Eva Hansen.

– Jag sa på skoj att hon kunde ringa mig om de får ett ledigt vikariat någon gång. Nu ska Barbro vara tjänstledig. Jag känner att det är en god sak, säger Katarina Hultling.

Hon ansökte själv om stöd under sjukdomstiden och fick tillbringa en vecka med andra canceröverlevare på rehabcentret Mösseberg. Nu vill hon få folk att bidra till att stötta inte bara forskningen utan även canceröverlevarna. Det är skrämmande att skrivas ut från Försäkringskassan och återgå i arbete och många har stödbehov efteråt, berättar Katarina Hultling.

– Ju fler de räddar till livet och ju bättre forskningen blir, desto fler behöver hjälp efteråt. Under sjukvårdens vingar har man det okej men när man är färdigbehandlad är det som att åka ner i ett svart hål.

Gör en Tjejklassiker

Och SVT-profilen är inte bara tillbaka i arbetslivet. Tillsammans med vännen, Antikrundans Anne Lundberg, genomför Katarina Hultling en Tjejklassiker.

– Vi åkte Tjejvasan i vintras och på lördag ska vi cykla tio mil på Östgötaslätten. I juli ska vi simma i Vansbro och sedan springa Lidingöloppet i september. Formen hade kunnat vara bättre kan jag erkänna. Men jag vet hur det är att cykla länge så det känns ”easy going” att bara köra tio mil, säger hon.

En comeback i cykelsadeln, 1982 cyklade Katarina Hulting den 30 mil långa Vätternrundan.

Men cancer-comeback vill hon inte kalla det.

– Nej, det gör jag inte. Jag ser det bara som en social gemenskap med min kompis Anne. Hon bor i Skåne och vi ses väldigt sällan.

”Tacksam att jag lever”

Medicinen gör henne stel och svårigheten att komma i gång med träningen är största biverkningen – förutom den som sitter i huvudet.

– Det går i vågor får man nog säga, säger Katarina Hultling som i december fyller 60 år.

– Det känns faktiskt inte någonting alls egentligen, jag har ingen åldernoja. Men när jag säger att jag ska fylla 60 känns det konstigt eftersom jag ju inte känner mig gammal. Man säger ju att 70 är det nya 50, så då är väl 60 det nya 40. Jag är bara tacksam att jag lever.

ANNONS