Gamla i Jokkmokk kan få kall mat

Publicerad 2014-05-30

Måste täcka upp minus 7 miljoner

Stänga äldreboenden och servera kall mat.

Socialtjänsten i Jokkmokk får kritik för sitt nya sparförslag.

– Vi ska se över vart pengarna tar vägen i princip. Det har vi inte riktigt kontroll på, säger socialnämndens ordförande Kerstin Hellgren Tobiasson till Aftonbladet.

Socialnämnden i Jokkmokks kommun ser ut att gå minus med sju miljoner kronor i år. Lösningen är att genomföra några drastiska besparingsåtgärder, enligt ett nytt förslag som tidningen NSD uppmärksammat.

Att köra ut kall mat till de äldre och ta bort schemalagda fikaraster för personalen skulle spara 800 000 kronor.

Att stänga två av kommunens äldreboenden, Pionjären i Porjus och Bjärkagården i Vuollerim, skulle spara närmare 13 miljoner.

"Får känna dofterna"

Socialnämndens ordförande Kerstin Hellgren Tobiasson (S) tror inte att det är möjligt att stänga ned några äldreboenden, men hon vill se över förslaget att servera kall mat.

– Jag tycker att det är intressant, det låter trevligare än att få halvljummen mat. Det fungerar så att man kör ut kyld mat tre gånger i veckan. Sedan kommer någon hem och värmer upp maten och de gamla får känna dofterna. Det är en metod vi inte prövat tidigare, säger Hellgren Tobiasson till Aftonbladet.

Du bor själv i Vuollerim där förslaget är att lägga ned ett äldreboende. Är det möjligt och vart ska de äldre då ta vägen?

– Detta är ingenting som man hämtar hem det här året överhuvudtaget. Ska det stängas någonstans och de gamla och sjuka ska förflyttas kommer det att ta tid. Just i dagsläget känns det osannolikt eftersom vi har ett par äldre i kö. Det är svårt att lägga ned då, vi ska se över våra alternativ, säger Hellgren Tobiasson.

Går det inte att skära ned på annat?

– Jag hoppas att andra verksamheter förstår vår situationen och att man möjligtvis i KS kan fördela om pengar. Men det ska få gå den politiska vägen. Hon (Kaisa Björnström) har bara visat i princip vad varje sak kostar och vi ska diskutera vad som är rimligt.

Lett till ilska

Socialchefen Kaisa Björnström fick i april uppdraget att lägga fram förslag på sparåtgärder. Det är nu klart och ska presenteras på mötet i socialnämnden den 11 juni.

Förslaget möts med ilska och uppgivenhet på sociala medier.

– Vad blir sista förslaget från socialnämnden i Jokkmokk, ättestupa? Socialnämnden kan ju börja med att äta sina egna luncher på endast kall mat, lyder en kommentar.

Det är inte första gången i år som det blåser runt socialtjänsten i Jokkmokk. I januari avslöjades att en i personalen på Kaitumgården i Jokkmokk med tuschpenna skrivit ett argt meddelande till en kollega på en äldres blöja. En händelse som ledde till en lex Sarah-anmälan.

Aftonbladet har försökt nå socialchefen Kaisa Björnström.

ANNONS