Desperat kamp för de belägrade på Sinjarberget

Publicerad 2014-08-12

Desperata flyktingar springer fram mot stridshelikoptrarna under den dramatiska räddningsinsatsen.

Några får plats, för tusentals andra väntar fortsatt skräck på Sinjarberget i Irak.

De som överlevt vittnar om massmord, svält och kidnappade flickor.

– Mina släktingar skriker av skräck när jag ringer dem, säger Araz Kaso, 26, från Falköping.

I stekande sol har tiotusentals människor - många av dem barn - suttit belägrade på Sinjarberget sedan början av augusti.

De strandsatta tillhör minoritetsgruppen yazidier och fick innan de flydde ett ultimatum från terrorarmén Islamiska staten, IS.

Krigarna ska ha tvingat dem att välja mellan att konvertera till islam eller dö, enligt New York Times korrespondent i Irak.

De flesta yazidierna - vars religion baseras på zoroastrianism - flydde hals över huvud upp i de ogästvänliga bergen.

”Är en katastrof”

Flyktingarna hann varken ta med sig tillräckligt med mat eller vatten.

– Jag såg med mina egna ögon hur hundar åt av döda kroppar. Det här är inte en kris. Det är en katastrof, säger vittnet Tariq till CNN.

Samtidigt har USA och Storbritannien under de senaste dagarna släppt ner 16 000 liter vatten och 75 000 måltider till de nödställda på berget.

I går genomförde irakiska och kurdiska styrkor dramatiska räddningsoperationer på Sinjarberget. På CNN:s tv-bilder syns hur en helikopter först flyger lågt över berget medan besättningen slänger ut förpackningar med vatten och andra förnödenheter. Strax därpå går de ner för landning och stormas då av familjer med gråtande barn som bärs ombord. Flera desperata flyktingar lämnas kvar på marken när den fulla helikoptern sedan flyger ut ur området under beskjutning från IS-krigare.

Tiotusentals har flytt

Kvar på berget sitter Falköpingsbon Araz Kasos farbror Majd Kaso, 45, som flydde sin by när IS drog fram.

I går morse lyckades Araz Kaso få telefonkontakt med sin släkting.

– Han bara grät och ropade efter hjälp. Han berättade att barn törstar ihjäl och att det ligger kroppar överallt.

I fredags inledde USA flygräder mot IS i det belägrade området runt Sinjarberget.

Enligt The Guardian ledde attackerna till att en flyktväg från berget öppnades in i Syrien.

Enligt Shawkat Barbahari, talesperson för den autonoma kurdiska regionen i Irak, ska 30 000 personer ha lyckats fly till Syrien för att sedan föras tillbaka till områden i Irak som kontrolleras av kurdiska styrkor. Enligt FN-organet OCHA i Irak ska mellan 15 000 och 20 000 personer ha lyckats fly.

Samtidigt står det klart att hundratals familjer har splittrats.

Letar efter sina barn

AP:s korrespondent rapporterar om föräldrar som tröstlöst letar efter sina försvunna barn bland tusentals flyktingar vid gränsövergången Semalka mellan Syrien och Irak.

En del av barnen tros ha försvunnit i samband med den kaotiska flykten upp i bergen. Enligt amerikanska och irakiska myndigheter har hundratals flickor och kvinnor kidnappats av IS-milismän.

I helgen upptäcktes massgravar med över 500 döda personer, några av dem barn som begravts levande, enligt Iraks människorättsminister Mohammed Shia al-Sudani.

Hur många som fortfarande sitter fast i avlägsna delar av Sinjarberget är oklart. Enligt vittnesuppgifter till CNN handlar det om tiotusentals människor.

”Vill skapa kaos”

I regionhuvudstaden Erbil, drygt 20 mil öster om Sinjarberget, är läget lugnare. Men bara några mil bort, i Makhmour, rasade strider i helgen mellan IS och kurdiska peshmergastyrkor.

– Jag åkte dit med en vän och kunde se beskjutningen på håll, säger Rasoal Carwan, 30, från Borås som arbetar som ingenjör på Scania i Erbil.

Han berättar att den kaotiska situationen i landet blir allt mer påtaglig också i Erbil. Antalet flyktingar som söker sig till staden blir fler och fler för var dag.

– IS för också ett psykologiskt krig när de skrämmer folk genom att våldta kvinnor och unga tjejer. De vill skapa kaos i alla städer. Såklart blir många familjer påverkade. För närvarande är det säkert, men situationen kan förändras, säger Rasoal Carwan.