Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Konst på havets botten: ”En bild av världen vi skapar”

Publicerad 2016-02-05

Konstnären Jason deCaires Taylor har skapat Europas första konstinstallation på havets botten. Utanför Lanzarote finns verket ”The raft of Lampedusa” – en bild av världen i dag.

Utanför Lanzarote, ett av de mest populära resmålen för svenskar, finns Europas första undervattensmuseum. Skulpturerna, som skapats av brittiske konstnären Jason deCaires Taylor, har de senaste dagarna fått stor uppmärksamhet.

Verket ”The raft of Lampedusa” (”Lampedusas flotte”) ses som en tydlig passning till den migrationspolitik som just nu förs i Europa. Lampedusa är ön utanför Siliciens kust dit många flyktingar försöker ta sig från Nordafrika.

– Oavsett hur man vrider och vänder på det är det här ett starkt verk. En upprörande bild av världen vi skapar, säger brittiska The Guardians konstkritiker Jonathan Jones.

Foto: Jason deCaires Taylor / Facebook.

Skulpturen av mannen som sitter längst fram i flotten har skapats med hjälp av Abdel Kader, 29. Han flydde själv från Al-Ayun i Västsahara till Lanzarote som 12-åring. Båten han färdades med höll på att sjunka på resans fjärde dag men han räddades av en fiskebåt som kunde kalla efter hjälp.
Se fler bilder från Taylors konstinstallation: